Pietruszka to jedno z najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Swój fenomen zawdzięcza walorom smakowym. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że pietruszka może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nać zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest prawdziwą skarbnicą witaminy C - w 100 g jest aż 177 mg witaminy C. To więcej niż w cytrusach. Znajdziemy w niej również dużo żelaza (5 mg), beta-karotenu (5510 µg), witaminy E (3,1 mg) oraz kwasu foliowego (170 µg). Ponadto obfituje w minerały takie jak:
- magnez,
- wapń,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Dla takich powodów warto jeść natkę pietruszki
Oto, jak na zdrowie wpływa natka pietruszki. Spożywanie tego warzywa może pomóc w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Takie są właściwości natki pietruszki - szczegóły w galerii:
***
Przeczytaj także:
Ten składnik masz w szafce. Dodaj go do doniczki zamiokulkasa, a wypuści nowe liście
