Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu.
Por to źródło minerałów: m.in.
- wapń
- żelazo
- potas
- cynk
- fosfor
Koniecznie przeczytaj:Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko
Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B. Por obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik.
Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. A z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar.
Por nie tylko ma wyrazisty smak, ale i wykazuje właściwości bakteriobójcze. Jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Można go jeść bez obaw, wyjątkiem są jedynie osoby, które skarżą się na problemy z wrzodami, wzdęciami czy wątrobą.
Takie są właściwości pora. To dzieje się z organizmem, gdy jesz por
Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym. To zyskasz, codziennie spożywając por. Oto właściwości zdrowotne pora - zobacz w naszej galerii:
