Takie są skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Młode ziemniaki z koperkiem to połączenie idealne, które króluje na wielu polskich stołach w okresie wiosenno-letnim. Koperek ma jednak bardzo wiele właściwości, które sprawiają, ze powinniśmy go dodawać częściej do potraw. Oto dlaczego warto jeść koperek. Zobaczcie na kolejnych zdjęciach >>>
Młode ziemniaki z koperkiem to połączenie idealne, które króluje na wielu polskich stołach w okresie wiosenno-letnim. Koperek ma jednak bardzo wiele właściwości, które sprawiają, ze powinniśmy go dodawać częściej do potraw. Oto dlaczego warto jeść koperek. Zobaczcie na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Koperek to przede wszystkim dodatek do ziemniaków, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie wczesnych kartofli. Koperek ma jednak o wiele szersze zastosowanie w kuchni. A do tego ma jeszcze bardzo dużo pozytywnych właściwości, które dobrze wpływają na nasz organizm. Sprawdźcie dlaczego warto jeść koperek.

Koperek jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny selerowatych. Ma smukłe łodygi a liście pierzaste. Kwiaty są żółte i rozwijają się w baldachy. Koperek jest niepozorną, często dziko rosnącą rośliną, która łatwo się rozsiewa.

Świeży koperek ma bardzo niską kaloryczność, jest jednak bogaty w niezbędne witaminy i minerały.

Koniecznie zobacz:Takie są skutki jedzenia natki pietruszki. To dzieje się z organizmem, gdy jemy natkę pietruszki

Koperek jest bardzo cennym ziołem zasobnym w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A oraz witaminy.

Warto pamiętać, że w przypadku wszystkich ziół należy po konsumpcji uważnie obserwować swój organizm, ponieważ pewne związki zawarte w roślinach mogą wywoływać alergie pokarmowe.

Znamy skutki jedzenia koperku

Ta roślina, o udowodnionym działaniu wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwwymiotnym, przeciwgrzybiczym, odkażającym, uspakajającym i wykrztuśnym powinna trafić na stałe do naszej diety. W poniższej galerii zebraliśmy dla Was zalety włączenia koperku do diety.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie