https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu kalafiory, gruszki, ryby i wiele innych produktów. Sprawdźcie ile kosztują

(szcz)
Na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu można nabyć obecnie między innymi takie oto dorodne kalafiory
Na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu można nabyć obecnie między innymi takie oto dorodne kalafiory Jan Szczutkowski
W sobotę, 16 listopada, odwiedziliśmy Targowisko Miejskie w Inowrocławiu, aby sprawdzić aktualne ceny.

Na niektórych straganach nie brakowało okazałych kalafiorów i gruszek. Jak to się ma do wcześniejszych informacji dotyczących suszy i przymrozków. Takie warunki pogodowe nie sprzyjały właściwej wegetacji roślin, co przełożyło się niestety na obniżkę plonów i wyższe ceny towarów. Jednak w naszym regionie są rolnicy, którzy pozytywnie zmagają się z anomaliami klimatycznymi. Np. Paweł Rosiński ze Słupów Małych (gm. Bądkowo), producent sadzonek i warzyw, jeszcze na przełomie października i listopada oferował okazałe kalafiory o wadze od 1,3 kg do ponad 3 kg.

- Pod moją glebę, bogatą w próchnicę i związki mineralne, zakupiłem nowoczesne odmiany roślin z hodowli holenderskich firm nasiennych, odpornych na wysokie temperatury i suszę. Kalafiory dobrze plonowały - podkreśla Paweł Rosiński.

Również w sadzie Ryszarda Grzelaka z Wielowsi (gm. Pakość) pogoda nie rozdawała głównych kart. Przez ponad dwa miesiące oferował piękne śliwki, a teraz wraz z synem Krystianem sprzedaje okazałe gruszki.

A oto ceny produktów oferowanych na targowisku w sobotę, 16 listopada:

  • brokuły - 5,

  • brukselka - 12,

  • buraki ćwikłowe - 3,

  • cebula: biała - 3, czerwona - 5,

  • czosnek - 1-5,

  • gruszki - 4-6,

  • jabłka - 2-5,

  • jajka kurze - 0,60-1,30,

  • kalafiory - 5-8,

  • kapusta: główka białej - 3, kiszona - 5-8,

  • koperek - 2,50,

  • marchew - 3,

  • masło (kostka ekstra produkcji OSM Cuiavia) - 8,48,

  • ogórki: gruntowy - 16, kwaszone - 12, małosolne - 20-25,

  • orzechy: laskowe - 13-18, włoskie - 10-18,

  • pieczarki - 10-12,

  • pietruszka - 8,

  • pomidory malinowe - 8-12,

  • pory - 2,

  • rzepa - 7,

  • sałata - 3,

  • włoszczyzna - 6,

  • ziemniaki -1-3,

  • ryby: flądra -12, karp - 25, makrela: tusza - 29, wędzona 30, matias - 22, morszczuk - 29, sandacz - 40- 55, sielawa - 30, szczupak - 35-43, śledź - 20.

Trwa głosowanie...

Czy próbowałeś kiedyś jedzenia z food trucków?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska