https://pomorska.pl
reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – pieczemy gęsinę na zamku krzyżackim w Brodnicy

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jakich przypraw używali Krzyżacy? Z czego zasłynęła Anna Wazówna? Skąd wzięła się nazwa Brodnicy? Odpowiedzi na te i inne pytania poznacie w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. W ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina” zabierzemy was do ruin zamku krzyżackiego.

W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznajemy regionalne potrawy i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to pieczona gęś z sosem szczypiorkowo-miętowym, podana z aromatyczną sałatką z jabłek i rokitnika.

Ten nieszablonowy przepis, zgrabnie łączący w sobie tradycję i nowoczesność, przetestujemy razem z Rafałem Godziemskim w piwnicy zamku krzyżackiego w Brodnicy. Przy okazji wejdziemy na zachowaną wieżę, dowiemy się więcej o historii miasta i związanej z nim Anny Wazówny. Jak zwykle możecie więc liczyć na mnóstwo ciekawostek historycznych i jeszcze więcej smaku. Przygotujcie składniki i dołączcie do wspólnego gotowania!

Pieczona gęś z sosem szczypiorkowo-miętowym

Składniki na peklowaną pierś z gęsi:

  • Cebula

  • Nać selera

  • Pomarańcza

  • Jabłko

  • Pieprz czarny

  • Majeranek

  • Rozmaryn

  • Tymianek

  • Ząbek czosnku

  • Smalec gęsi

  • Kapusta chińska lub sałata

Sos z rokitnikiem:

  • Jabłko

  • Rokitnik

  • Łyżka miodu

  • Łyżka oliwy z oliwek

  • Sól

  • Pieprz czarny

Sos szczypiorkowo-miętowy:

  • Ząbek czosnku

  • Sól

  • Pęczek szczypiorku

  • Kilka listków mięty

  • Centymetrowy kawałek imbiru

  • Łyżeczka miodu

  • Łyżka oliwy z oliwek

  • Sok z cytryny

Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.

 

 

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki

 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska