W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznajemy regionalne potrawy i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to pieczona gęś z sosem szczypiorkowo-miętowym, podana z aromatyczną sałatką z jabłek i rokitnika.

Ten nieszablonowy przepis, zgrabnie łączący w sobie tradycję i nowoczesność, przetestujemy razem z Rafałem Godziemskim w piwnicy zamku krzyżackiego w Brodnicy. Przy okazji wejdziemy na zachowaną wieżę, dowiemy się więcej o historii miasta i związanej z nim Anny Wazówny. Jak zwykle możecie więc liczyć na mnóstwo ciekawostek historycznych i jeszcze więcej smaku. Przygotujcie składniki i dołączcie do wspólnego gotowania!
Pieczona gęś z sosem szczypiorkowo-miętowym
Składniki na peklowaną pierś z gęsi:
Cebula
Nać selera
Pomarańcza
Jabłko
Pieprz czarny
Majeranek
Rozmaryn
Tymianek
Ząbek czosnku
Smalec gęsi
Kapusta chińska lub sałata
Sos z rokitnikiem:
Jabłko
Rokitnik
Łyżka miodu
Łyżka oliwy z oliwek
Sól
Pieprz czarny
Sos szczypiorkowo-miętowy:
Ząbek czosnku
Sól
Pęczek szczypiorku
Kilka listków mięty
Centymetrowy kawałek imbiru
Łyżeczka miodu
Łyżka oliwy z oliwek
Sok z cytryny
Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.
Odcinek powstał we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki
