https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2022. Dania na wielkanocny stół: Schab w boczku z ziołami
. Jak przygotować schab w boczku? [przepis]

red.
Przepis na schab w boczku z ziołami
Przepis na schab w boczku z ziołami kartuzy.naszemiasto.pl
Już niedługo nastanie czas przygotowań do Wielkanocy. Wspólne biesiadowanie jest jednym z elementów łączących pokolenia i rodziny. Wielkanocnym spotkaniom towarzyszą oczywiście pyszne potrawy. Prezentujemy przepis na schab w boczku z ziołami, przygotowany przez Barbarę Węsierską z KGW w Lisich Jamach.

Schab w boczku z ziołami- przepis

Składniki: 1 kg schabu, 20 dag wędzonego boczku w plastrach, cebula, dwa ząbki czosnku, pół litra bulionu warzywnego, łyżka masła, pół szklanki oliwy lub oleju, sól, pieprz, natka pietruszki oraz majeranek i rozmaryn - mogą być suszone

Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i cebulą. Następnie schab obłożyć plasterkami boczku i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Zioła drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim przygotowany schab. Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. podlewając bulionem i sosem ziołowym.

Barbara Węsierska, z KGW w Lisich Jamach

 

Sprawdź inne wielkanocne przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

p
pablito
nie ten przepis hehe :)
N
Ness
czy to na pewno jest zdjęcie do tego przepisu?
Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska