Schab w boczku z ziołami- przepis
Składniki: 1 kg schabu, 20 dag wędzonego boczku w plastrach, cebula, dwa ząbki czosnku, pół litra bulionu warzywnego, łyżka masła, pół szklanki oliwy lub oleju, sól, pieprz, natka pietruszki oraz majeranek i rozmaryn - mogą być suszone
Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i cebulą. Następnie schab obłożyć plasterkami boczku i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Zioła drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim przygotowany schab. Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. podlewając bulionem i sosem ziołowym.
Barbara Węsierska, z KGW w Lisich Jamach
Sprawdź inne wielkanocne przepisy:
- Jak zrobić mazurek wielkanocny według Magdy Gessler - przepis krok po kroku
- Przepisy na Wielkanoc: Schab w boczku z ziołami
- Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Każdy może je zrobić!
- Jak przygotować mazurek królewski na Wielkanoc? [przepis]
- Przepis na jajka faszerowane na wielkanocny stół
- Jak pomalować jajka na Wielkanoc? Sposoby na pisanki [porady]
