Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 18 - Tuchola od kuchni

Akcja specjalna Materiał informacyjny Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat

W tym odcinku Rafał Godziemski odwiedza Tucholę – stolicę Borów Tucholskich. O regionie opowiada mu Maria Ollick, która te okolice zna jak mało kto. Pani Maria jest autorką licznych publikacji o kulturze borowiackiej. Za swoje zasługi dla lokalnego środowiska otrzymała tytuł Honorowego Obywatela Tucholi.

tuchola

O odrębnej tożsamości mieszkańców Borów Tucholskich świadczy chociażby gwara, jaką posługują się mieszkańcy. Wielość wpływów kulturowych sprawiła jednak, że nie można mówić o ich jednorodności. Borowiacy dzielą się na kaszubiących – Boraków (okolice Chojnic, trójkąt Chojnice - Konarzyny – Swornegacie) i niekaszubiących - Borowiaków Tucholskich (powiat tucholski, okolice Czerska i Rytla). W gwarze borowiackiej wiele jest naleciałości z wielkopolski, a najprościej jej charakter oddaje określenie „spolszczony kaszubski”.

Bory Tucholskie to jeden z największych kompleksów sosnowych w Polsce. Nic więc dziwnego, że kuchnia Borowiaków bazuje na leśnych smakach i aromatach – grzybach, jagodach, malinach. Brak żyznych gleb powodował, że uprawiano tu głównie ziemniaki i zboża. Dlatego w regionalnym menu znajdziemy przede wszystkim proste i sycące potrawy, takie jak: babka ziemniaczana, mace borowiackie, pieczeń „fałszywy zając”, zupa ziemniaczana, czy sztrucel z kapustą i grzybami. W tym odcinku pani Maria opowiada jakie dania znajdują się na tradycyjnym borowiackim stole wigilijnym.

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 18 - Tuchola od kuchni

Pierożki z dziadkowym pasztetem z żurawiną na sosie miodowo musztardowym

Farsz

  • 120 g pasztetu dziadkowego z żurawiną Prosiaczek
  • 30 g twarogu Premium Jagr
  • sól
  • olej
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sos

  • 70 g musztardy sarepskiej Ocetix
  • 30 g masła Premium z Warlubia Jagr
  • 20 g cebuli
  • 70 ml kremowej ze śmietanką 18% Jagr
  • 40 g miodu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku

Ciasto pierogowe wg własne przepisu.

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek
Jagr
Ocetix
Gmina Tuchola

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska