Tym razem gotujemy w dawnej hrabiowskiej kuchni Pałacu w Ostromecku! Jakie potrawy mogły tu powstawać, na przykład w okresie postu?
– Za postną potrawę uważano na przykład ogon bobra, który był rarytasem na pańskich stołach. Pojawiały się na nich także ryby gotowane w mięsnych sosach. Kaczki potrafią pływać, więc zjadano je z czystym sumieniem. Uważano, że to prawie ryby – Rafał Godziemski opowiada, jak dawniej próbowano obchodzić kulinarne reguły.
Więcej ciekawostek dotyczących ówczesnego życia oraz zapomnianych już dziś zwyczajów zobaczycie w filmie.
A co dobrego trafi na stół?
Łosoś w sosie czosnkowo-miodowym
- Łosoś marynowany z solą, pieprzem i tymiankiem
- ¼ szklanki oleju makowego WIELKIE RYCHNOWO
- Cytryna
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Czosnek
- Łyżka miodu
- Cebula
- Burak
- Ogórek kiszony
- Jajko
- Liście mięty
- Łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
- 2-3 łyżki oleju konopnego WIELKIE RYCHNOWO
- Koperek i sałata do dekoracji
_____________________________________________
Śledzik z bekonem
- Awokado
- Pomidor
- 2 łyżki majonezu OCETIX
- Jajko ugotowane na twardo
- Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
- Pół cytryny
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Garść liści świeżego szpinaku
- Marynowane śledzie
- 3 plastry bekonu
_____________________________________________
Pierś z kurczaka z serowym farszem
- Pierś kurczaka
- Odrobina mąki
- Świeży rozmaryn
- Świeży tymianem
- Masło SEROWARNIA JASIURKOWSCY
- Olej do smażenia
Farsz
- Ser podpuszczkowy z orzechami SEROWARNIA JASIURKOWSCY
- Natka pietruszki
- Czosnek
- Cebula
- Kilka pieczarek
- Purée z zielonego groszku
- Sól CYKORIA
- Pieprz kolorowy CYKORIA
- Pomidory suszone CYKORIA
Sos
- Cebula
- Czosnek
- Masło SEROWARNIA JASIURKOWSCY
- Ser podpuszczkowy z pomidorami SEROWARNIA JASIURKOWSCY
- Sól CYKORIA
- Pieprz kolorowy CYKORIA
- Kieliszek białego wina
- 5 pomidorków koktajlowych
- Zielony groszek
- Natka pietruszki
Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
Ocetix
Gospodarstwo Jasiurkowski
Oleje Rychnowo
Zdrowych i wesołych Świąt życzą:




