Barszcz czerwony Magdy Gessler
Barszcz czerwony otwiera wieczerzę wigilijną. Na uroczystej, świątecznej kolacji barszcz wigilijny podawany jest czysty lub z uszkami bądź krokietem. Jednak nieważne w jakiej postaci - nie może go zabraknąć na stole w święta. Barszcz jest jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw.
Większość gospodyń domowych ma swój przepis na barszcz czerwony, często przekazywany w domu od pokoleń. Wiele osób coraz częściej szuka jednak przepisu na barszcz wigilijny w internecie. Dużą popularnością cieszą się przepisy na świąteczne potrawy autorstwa autorytetów kulinarnych. Między innymi znana restauratorka, Magda Gessler zdecydowała się uchylić rąbka tajemnicy i zdradziła swój przepis na barszcz wigilijny. Ci, którzy już go próbowali potwierdzają, że to najsmaczniejszy barszcz czerwony, jaki kiedykolwiek mieli okazję spróbować.
Barszcz wigilijny przepis Magdy Gessler
Jak przygotować pyszny domowy barszcz czerwony? Poniżej przepis Magdy Gessler na barszcz wigilijny z jabłkami i suszonymi grzybami.
Składniki do przygotowania barszczu czerwonego na Wigilię według przepisu Magdy Gessler:
- - 3 kg buraków
- - pół selera
- - pietruszka korzeń 2szt.
- - por
- - 2 duże cebule
- - 4 kwaśne, polskie jabłka
- - 5 łyżek octu
- - 2 ząbki czosnku
- - sól, pieprz
- - ziele angielskie, liść laurowy
- - suszone grzyby (borowiki)
Jak krok po kroku ugotować barszcz czerwony? O wszystkim Magda Gessler opowiada w specjalnym przepisie w materiale wideo poniżej:
