Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 15 – Koronowo, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Udostępnij:
Dziś wybierzemy się w kulinarną podróż do Koronowa – miejsca, którego początki związane są z pojawieniem się cystersów na polskich ziemiach. Co Koronowo zawdzięcza zakonnikom i jaki mieli oni wpływ na kuchnię regionu? Opowie Rafał Godziemski!

Zakon cystersów w 1098 roku założył św. Robert z Molesme, pierwszy opat z Citeaux we Francji. Zakonnicy dotarli do Polski w połowie XII wieku, a na terenach wokół dzisiejszego Koronowa pojawili się w 1256 roku. Co wiemy o nich i ich kuchni?

W tę historyczną podróż z gotowaniem zabierze nas Rafał Godziemski.

Zapraszamy i życzymy smacznego!

Szaszłyki z kaszanką i ziemniakami

  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • Kaszanka KIER
  • Oregano CYKORIA
  • Lubczyk CYKORIA
  • Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Sól kamienna CYKORIA
  • Jabłko
  • Ziemniaczane puree
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Sparzone liście kapusty
  • Plastry wędzonego boczku KIER

Sos

  • Konserwowy ogórek
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Świeży estragon
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • Łyżka ketchupu łagodnego POLSKIE PRZETWORY
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Sól kamienna CYKORIA

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Kier

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Dodaj ogłoszenie