Dziennikarze programu „Uwaga” i szwedzkiego dziennika „Svenska Dagbladet” natrafili na trop międzynarodowej afery mięsnej. Według ich ustaleń do Polski sprowadzono prawie 200 ton starego nawet 26-letniego mięsa w puszkach, które zostało wyprodukowane w latach 80. XX wieku tylko na potrzeby wojska.
Szwedzki resort rolnictwa sprzedając pośrednikowi partię mięsa zaznaczył, że wołowina i wieprzowina może trafić tylko jako karma dla zwierząt, gdyż nie nadaje się dla ludzi.
Tymczasem jak ustalili dziennikarze, puszki wycofywane w Szwecji trafiają na polskie stoły. Firmy gastronomiczne przerabiają mięso i faszerują nim pierogi, gołąbki czy kiełbasy. Tak przetworzone kilkudziesięcioletnie mięso trafiało do szkół, przedszkoli, domów starców oraz sklepów spożywczych.
Szwedzcy dziennikarze twierdzą, że sami producenci konserw - firmy Unilever i Scan - przyznają, że już 10 lat temu część konserw nie nadawała się do spożycia. - Myślę, że stoi za tym chciwość szwedzkich władz, które sprzedały te puszki. Ten produkt powinien zostać zniszczony - komentuje Henrik Ennart dziennikarz gazety „Svenska Dagbladet”.
Mięso wyprodukowane w latach 80-tych ma datę spożycia do 2010 r...
(tvn24, tede)
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział