Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. To najlepiej jeść na śniadanie, żeby mieć energię na cały dzień!

OPRAC.:
Ewa Abramczyk-Boguszewska
Ewa Abramczyk-Boguszewska
Zdaniem dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia
Zdaniem dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia pixabay.com
Dietetycy są zgodni: śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego ważne jest, aby na talerzu znalazły się produkty zdrowe i gwarantujące energię na wiele godzin. Tej zasady powinny przestrzegać także osoby dbające o linię.

Według badań aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania. - Sycące, prawidłowo skomponowane śniadanie jest jedną z najlepszych rzeczy jaką możemy zrobić dla swojej sylwetki - mówi Katarzyna Piotrowska, dietetyk współpracująca ze szczecińską piekarnią Asprod.

Z dobrym śniadaniem szybciej będziemy chudnąć

Jak podkreśla Katarzyna Piotrowska, badania udowadniają, że osoby, które jedzą śniadanie, szybciej chudną lub utrzymują zbilansowaną dietę, ponieważ nasz organizm szybciej przerabia kalorie na energię właśnie rano.

Wartościowe śniadanie powinno składać się z produktów zbożowych o niskim indeksie glikemicznym, np. chleba razowego oraz białka, np. jajek, mleka lub mięsa. Takie zestawienie syci na długo i pozwala uniknąć „podjadania” w ciągu dnia.

Porządne śniadanie chroni nas przed cukrzycą i dba o serce

Jedzenie śniadań jest ważne nie tylko dla naszej wagi. Udowodniono związek pomiędzy pomijaniem pierwszego posiłku a poważnymi problemami zdrowotnymi. Przede wszystkim, co ważne jest szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym, zjedzenie śniadania zwiększa poziom interferonu gamma -białka, które aktywuje komórki odpornościowe i blokuje rozwój wirusów.

Zjedzone po kilkugodzinnej nocnej przerwie śniadanie pobudza nasz metabolizm -  co, jak pokazują badania, chroni nas między innymi przed nadwrażliwością na insulinę oraz cukrzycą typu 2. Znalezienie chwili na dobrze zbilansowane jedzenie chroni również przed kłopotami z sercem: o 27 proc. wzrasta ryzyko wystąpienia chorób serca u osób, które nie jedzą śniadań w porównaniu z tymi, którzy zaczynają dzień od śniadania.

To też może Cię zainteresować

Dzieci muszą jeść zdrowe śniadanie

Śniadanie jest bardzo ważne dla rozwoju dzieci. Zgodnie z oceną specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie osoby, które nie jedzą regularnie śniadania gorzej funkcjonują pod względem fizycznym oraz umysłowym. Brak porannego posiłku może powodować u dzieci i młodzieży bóle głowy, rozdrażnienie oraz problemy ze skupieniem się. 

- Rozwijający się organizm potrzebuje bardzo dużo kalorii, żeby prawidłowo funkcjonować: dotyczy to zarówno dziecka, jak i nastolatka. Dlatego warto zadbać o to, żeby dziecko przed rozpoczęciem szkolnych zajęć zjadło na przykład sycącą kanapkę z pomidorem i żółtym serem. Zawarte w chlebie witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze oraz układ nerwowy – przekonuje dietetyczka Katarzyna Piotrowska.

Śniadanie. Wybieraj nie tylko chleb razowy na zakwasie

Według badań 75 proc. Polaków najchętniej wybiera na śniadanie kanapki. Podstawą jest dobre pieczywo. - Pamiętajmy o zasadzie: nie ilość, a jakość spożywanych produktów zbożowych jest najważniejsza. Wybierzmy chleb ze sprawdzonej piekarni, gdzie wiemy że jest przygotowywany z naturalnych składników. Im krótsza etykieta, tym lepiej  – mówi Agnieszka Dominiak, z piekarni Asprod.  

Dobrym wyborem jest prawdziwy chleb pełnoziarnisty lub razowy, przygotowywany na zakwasie. Takie pieczywo to doskonałe źródło błonnika oraz złożonych węglowodanów, które na długo zaspokajają głód. Z kolei dodatek nasion słonecznika czy dyni w pieczywie lub sałatce dostarczy dodatkowych witamin i minerałów oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.

Specjaliści osobom zdrowym zalecają, by nie przywiązywały się do jednego gatunku chleba. Na przykład, jeżeli ktoś spożywa cały czas chleb razowy na zakwasie, w jego diecie jest mnóstwo fitynianów, które utrudniają wchłanianie składników odżywczych mogąc tym samym zaburzać proces trawienia.

Do kanapki na śniadanie dołóż warzywa

Kanapkę możemy urozmaicić warzywami. Można się na niej znaleźć pomidor, sałata, ogórki – o tej porze roku kiszone, ale też możemy sięgnąć po awokado czy cukinię. Do tego dokładamy ugotowane jajko, łyżkę twarożku lub plaster wysoko jakościowej wędliny: w ten sposób dostarczymy również bardzo cennej dla organizmu porcji białka.

Jesienią świetnie sprawdzą się też pasty z pieczonych warzyw przygotowane dzień wcześniej: na przykład z dyni lub kalafiora. Wystarczy upiec warzywa w piekarniku, a potem zmiksować je z dodatkiem oliwy oraz ulubionych przypraw.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska