Rodzi się jednak pytanie: Co jest lepsze - picie soków warzywnych i owocowych czy też spożywanie nieprzetworzonych warzyw i owoców? Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dziennie powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Zaleca się, aby trzy porcje dziennie stanowiły warzywa, a dwie porcje owoce. Porcją będzie na przykład jabłko, kilka małych marchewek, garść malin, kilka truskawek, kilka rzodkiewek.
Jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia można zastąpić porcją soku, czyli szklanką soku (200 ml) owocowego, warzywnego bądź owocowo-warzywnego. Spożywanie soków może mieć wiele korzyści dla organizmu.
Życie w pośpiechu i częsty brak czasu powodują, że możemy jeść za mało warzyw i owoców. Dlatego wykorzystanie soków jako jednej z porcji tych produktów jest dobrym pomysłem. Poza tym w przypadku niektórych chorób, zwłaszcza jamy ustnej i przełyku, jest to jedyna z dostępnych dróg dostarczenia ich w diecie.
Warto jednak pamiętać, że sok powinien stanowić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia… nie więcej! Warto zapamiętać, że szklanka soku świeżo wyciskanego ma 90 kcal, a wypicie 1 litra soku dziennie to dodatkowe 450 kcal w ciągu dnia.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: 60 SEKUND BIZNESU. Polacy zachwyceni rosyjską gościnnością