Od czasu wprowadzenia najpierw zagrożenia epidemiologicznego, a później stanu epidemii wiele osób zaczęło zwracać uwagę, że zwłaszcza w sklepach samoobsługowych, mimo zalecanych środków ostrożności, niektórzy klienci przebierają w pieczywie gołymi rękami.
To Cię może też zainteresować
W miniony piątek (27 marca) GIS wydał komunikat, w którym odniósł się do sytuacji opisanej powyżej i związanych z nią obaw.
- Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową - czytamy w komunikacie.
Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Jednocześnie GIS przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny, czyli używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
- W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C - informuje GIS.
Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odcinek 5
