Zobacz, jak zrobić zakwas do chleba. Najprostszy przepis i tylko 2 potrzebne składniki

Strefa Agro
Chcesz zrobić tradycyjny chleb, na zakwasie, a nie na drożdżach. Ale nie masz zakwasu. I tu wydaje ci się, że jesteś na przegranej pozycji, jednak nic z tych rzeczy. Zakwas wymaga jedynie 2 składników. Naprawdę. Podajemy łatwy przepis na zrobienie tradycyjnego zakwasu chlebowego.

Mąka, woda i fermentacja - to wszystko! Nasza mieszanina potrzebuje ciepła (optymalnie 25-30 stopni). Jeśli mamy chłodniej, nie jest to przeszkodą, po prostu proces fermentacji potrwa dłużej. Podczas sezonu grzewczego warto skorzystać z grzejnika i w jego pobliżu ustawić słoik z zakwasem. Ogrzewanie nie działa? Ustaw zatem słoik na górnej szafce (wyżej zawsze jest cieplej). Zakwas nada lekko kwaśnego smaku chlebowi i jednocześnie będzie jego naturalnym konserwantem.

Krótka lista składników i przepis na zakwas

Proporcje to 1:1, czyli potrzebujemy np. 250 g mąki żytniej (najlepiej typu 2000, ale mogą być również inne, choć podpowiadamy, by był to typ powyżej 700) i tyle samo wody. Nie trzeba wielu naczyń - czysty słoik i łyżka. Panie z kół gospodyń wiejskich polecają, by używać drewnianej, ewentualnie plastikowej. Jeśli chleb na zakwasie chcesz zrobić w sobotę, zacznij swoje przygotowania w poniedziałek. Proces fermentacji wymaga czasu.

Do przygotowania zakwasu chlebowego potrzebna jest mąka, woda i czas.

  • Zaczynamy od wyparzenia słoika. Wsypujemy do niego 1/4 przygotowanej mąki żytniej i tyle samo letniej wody (przegotowanej lub przefiltrowanej). Mieszamy te składniki, przykrywamy ściereczką, która pozwoli na dostęp powietrza. Najlepiej zająć się tym wieczorem, odstawić na noc w ciepłe miejsce, a rano podjąć kolejne kroki.
  • Następnego dnia będziemy nasz powstający zakwas dokarmiać. Mieszamy łyżką zawartość i dodajemy tyle samo wody i mąki co pierwszego dnia. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Dzień trzeci - rano sprawdzamy, co dzieje się w słoiku. Zawartość powinna być spieniona. Gdyby chciała już opuścić słoik, zbliżając się do jego brzegów - mieszamy. Wieczorem ponownie dokarmiamy mieszankę.
  • Czwartego dnia postępujemy identycznie jak dzień wcześniej.
  • Jeśli zaczynaliśmy w poniedziałek, to w piątkowe południe nasz zakwas powinien być gotowy do użycia. I już można robić na jego bazie domowy chleb.

To Cię może też zainteresować

Jak rozpoznać, że zakwas chlebowy jest gotowy? Powinien mieć widoczne pęcherzyki powietrza i być gęsty o lekko kwaśnym, drożdżowym zapachu. Pozostały zakwas można przechowywać w lodówce.

Warto wiedzieć o przygotowaniu zakwasu:

Zakwas można zrobić nie tylko z żytniej mąki, nada się do tego także np. pszenna czy orkiszowa. Gospodynie mówią, że najłatwiej zrobić zakwas z mąki razowej. Zakwas w trakcie jego powstawania mieszamy co ok. 12 godzin.

Wiosną i latem, kiedy nie korzystamy z ogrzewania, a jest ciepło, zakwas może stać w dowolnym miejscu, unikamy jedynie przeciągów. Miarą mąki, którą dokarmiamy zakwas, może być garść.

Zobacz, jak zrobić zakwas do chleba. Najprostszy przepis i tylko 2 potrzebne składniki
pixabay.com/dolfinmagikpro

Jak zrobić domowy makaron?

Wideo

Komentarze 19

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
17 marca, 15:51, Mario:

Zakwasu nie trzymać w słoikach ma dendencje do pleśnienia. Testowałem dwa lata różne pojemniki, najlepszym okazał się pojemnik który ma większy otwór niż dno. Ja mam plastykowy wysokość 19 cm średnica dna 11 a średnica góry 15 cm. Nakryty pieluchą tetrową. W słoiku plesnial teraz zakwas na wierzchu zasycha po tygodniu dodaje wodę i mąkę i piekę chleb. Tak co tydzień nie kładę zakwasu do lodówki

18 marca, 11:34, Zocha:

Całe lata tylko w słoju,nigdy nie spleśniał!

18 marca, 14:04, Gość:

Ot widzisz piszesz że w słoju a to nie słoik. Słuj ma szeroki "wlew" co umożliwia wymianę gazowa. Ale widzę że myślenie boli

SŁÓJ

G
Gość

Z tą łyżką chodzi po prostu o to,aby nie używać metalowej.Tę zasadę stosuje się w kuchni często.

G
Gość

Gadaj z dup a to cię osra ludzie piszcie na temat a nie literówek się czepiacie

G
Gość

T'en Wade ,, zakwas'' jest do d..y!

G
Gość

Witam. Jestem Daniel.

Piekę chlebek już od 3 lat. Jeśli macie jakieś pytania, chętnie pomogę.

siwczykdaniel@gmail.com

G
Gość

Czy może ktoś napisać w formie matematycznej przepis jak zrobić ciasto na zakwasie oraz przepis na taki chleb z zakwasu ?. Dziękuję.

G
Gość

Tyle samo, to znaczy ile? Bo mamy w matematyce jednostki miary jako wagi i objętości. Inna jest waga szklanki mąki i szklanki wody. Autor ma na myśli tę samą objętość mąki i wody podając proporcje 1:1? To jest podstawa,aby się zabrać za cokolwiek.

G
Gość
17 marca, 15:51, Mario:

Zakwasu nie trzymać w słoikach ma dendencje do pleśnienia. Testowałem dwa lata różne pojemniki, najlepszym okazał się pojemnik który ma większy otwór niż dno. Ja mam plastykowy wysokość 19 cm średnica dna 11 a średnica góry 15 cm. Nakryty pieluchą tetrową. W słoiku plesnial teraz zakwas na wierzchu zasycha po tygodniu dodaje wodę i mąkę i piekę chleb. Tak co tydzień nie kładę zakwasu do lodówki

18 marca, 09:10, Gość:

Nigdy w plastyku

18 marca, 10:15, Gość:

Lepiej w słoiku? Przecież nie pisałem że masz zrobić tak jak ja. Możesz kupić szklane naczynie. Ale widzę że myślenie boli. Od tego czasu kiedy jest w plastyku nie mam problemu, w słoiku plesnial.

Bycie grzecznym też Ciebie boli. Po co ten jad?

G
Gość

Najlepiej w szkle ale nie mośe być szczelne

Idealnie jest w słoju typu wek ale swobodnie przykryty bez gumy

Tak zabezpieczony można przechować w lodówce do dwóch tygodni

Piekę chleb co dwa tygodnie i odkładam za każdym razem 3 łyżki gotowego ciasta na zaś

L
Luke
17 marca, 15:51, Mario:

Zakwasu nie trzymać w słoikach ma dendencje do pleśnienia. Testowałem dwa lata różne pojemniki, najlepszym okazał się pojemnik który ma większy otwór niż dno. Ja mam plastykowy wysokość 19 cm średnica dna 11 a średnica góry 15 cm. Nakryty pieluchą tetrową. W słoiku plesnial teraz zakwas na wierzchu zasycha po tygodniu dodaje wodę i mąkę i piekę chleb. Tak co tydzień nie kładę zakwasu do lodówki

18 marca, 11:34, Zocha:

Całe lata tylko w słoju,nigdy nie spleśniał!

18 marca, 14:04, Gość:

Ot widzisz piszesz że w słoju a to nie słoik. Słuj ma szeroki "wlew" co umożliwia wymianę gazowa. Ale widzę że myślenie boli

18 marca, 19:27, Gość:

SŁÓJ

Zakwas od lat trzymam w słoiku z niewielkim wlewem. Nigdy nie spleśniał, bo jest regularnie dokarmiany. Przykrywam ręcznikiem papierowym.

G
Gość
17 marca, 15:51, Mario:

Zakwasu nie trzymać w słoikach ma dendencje do pleśnienia. Testowałem dwa lata różne pojemniki, najlepszym okazał się pojemnik który ma większy otwór niż dno. Ja mam plastykowy wysokość 19 cm średnica dna 11 a średnica góry 15 cm. Nakryty pieluchą tetrową. W słoiku plesnial teraz zakwas na wierzchu zasycha po tygodniu dodaje wodę i mąkę i piekę chleb. Tak co tydzień nie kładę zakwasu do lodówki

18 marca, 11:34, Zocha:

Całe lata tylko w słoju,nigdy nie spleśniał!

18 marca, 14:04, Gość:

Ot widzisz piszesz że w słoju a to nie słoik. Słuj ma szeroki "wlew" co umożliwia wymianę gazowa. Ale widzę że myślenie boli

SŁÓJ

G
Gość
17 marca, 15:51, Mario:

Zakwasu nie trzymać w słoikach ma dendencje do pleśnienia. Testowałem dwa lata różne pojemniki, najlepszym okazał się pojemnik który ma większy otwór niż dno. Ja mam plastykowy wysokość 19 cm średnica dna 11 a średnica góry 15 cm. Nakryty pieluchą tetrową. W słoiku plesnial teraz zakwas na wierzchu zasycha po tygodniu dodaje wodę i mąkę i piekę chleb. Tak co tydzień nie kładę zakwasu do lodówki

Mi nie pleśnieje w słoiku jest ok i trzymam w lodówce przykryty przykrywką ale nie zakręcony mocno

s
sawa
17 marca, 15:51, Mario:

Zakwasu nie trzymać w słoikach ma dendencje do pleśnienia. Testowałem dwa lata różne pojemniki, najlepszym okazał się pojemnik który ma większy otwór niż dno. Ja mam plastykowy wysokość 19 cm średnica dna 11 a średnica góry 15 cm. Nakryty pieluchą tetrową. W słoiku plesnial teraz zakwas na wierzchu zasycha po tygodniu dodaje wodę i mąkę i piekę chleb. Tak co tydzień nie kładę zakwasu do lodówki

18 marca, 11:34, Zocha:

Całe lata tylko w słoju,nigdy nie spleśniał!

Bo sloj był czysty 😁

J
Jurek

To nie ma znaczenia jaką łyżką wymieszasz,bo możesz to laska czy nogą czy ręką. Nie głoście tu głupich wynalazków tylko rękawy zawijać i do roboty pseudo gospodynie z malowanymi paznokciami.

G
Gość
17 marca, 15:51, Mario:

Zakwasu nie trzymać w słoikach ma dendencje do pleśnienia. Testowałem dwa lata różne pojemniki, najlepszym okazał się pojemnik który ma większy otwór niż dno. Ja mam plastykowy wysokość 19 cm średnica dna 11 a średnica góry 15 cm. Nakryty pieluchą tetrową. W słoiku plesnial teraz zakwas na wierzchu zasycha po tygodniu dodaje wodę i mąkę i piekę chleb. Tak co tydzień nie kładę zakwasu do lodówki

18 marca, 11:34, Zocha:

Całe lata tylko w słoju,nigdy nie spleśniał!

Ot widzisz piszesz że w słoju a to nie słoik. Słuj ma szeroki "wlew" co umożliwia wymianę gazowa. Ale widzę że myślenie boli

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3