Rodzajów sushi jest mnóstwo. Najpopularniejsze są maki, czyli rolki z różnymi dodatkami. W zależności od tego, ile tych dodatków jest, maki nazywają się inaczej. Jak to wygląda? W płat nori, czyli wysuszonych wodorostów zawija się uprzednio specjalnie przygotowany i przeznaczony do sushi ryż. Proces gotowania ryżu do sushi jest dość długi i pracochłonny. Najpierw trzeba go długo płukać, później zalać wodą, gotować, odstawić w ciepłe miejsce itd., itd. Później trzeba go doprawić octem ryżowym i trzymać w drewnianej misce.
Do ryżu i nori możemy wsadzić co nam dusza zapragnie - wszelkie rodzaje surowej ryby, owoców morza, warzyw, takich jak ogórek, sałata, awokado, rzepa. Kto obawia się surowej ryby, może wybrać obgotowaną lub smażoną w tempurze, czyli specjalnym cieście. Można też zjeść sushi bez dodatku ryb, a na przykład z omletem.
Przeczytaj również: Sushi bardziej kaloryczne niż Big Mac?
Czy to wszystko jest zdrowe? Śmiało można powiedzieć, że sushi to posiłek pełnowartościowy. Mamy tam wszystko, co jest nam potrzebne - białko z ryżu, zdrowe kwasy tłuszczowe z ryb i witaminy i minerały z warzyw. Kolejne kawałki sushi przegryza się zazwyczaj równie zdrowym marynowanym imbirem. Zdrowe są także wodorosty - zawierają białko i mnóstwo potrzebnych nam minerałów.
Sushi dostarcza nam dużo energii, którą powoli uwalnia. Dzięki temu czujemy się długo najedzeni, a nie przejedzeni. Można je przygotować w domu, a przynajmniej spróbować. Szybciej jednak będzie pójść do sprawdzonej restauracji.
Czytaj e-wydanie »