Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sushi, czyli trochę orientu w Kujawsko - Pomorskiem (wideo)

Tekst i film: Karolina Brzozowska, Fot. SXC [email protected]
Sushi ma swoich fanów, jak również przeciwników. Klientela jest bardzo zróżnicowana, niektórzy podchodzą do tych smaków sceptycznie. Pewnie dlatego, że forma serwowanej potrawy sprawia dziwne wrażenie, oraz należy to jeść pałeczkami. Jednak nauka jedzenia
Sushi ma swoich fanów, jak również przeciwników. Klientela jest bardzo zróżnicowana, niektórzy podchodzą do tych smaków sceptycznie. Pewnie dlatego, że forma serwowanej potrawy sprawia dziwne wrażenie, oraz należy to jeść pałeczkami. Jednak nauka jedzenia
W regionie powstaje coraz więcej barów serwujących charakterystyczną dla Japonii potrawę - sushi. Skąd pomysł na taki biznes w kujawsko- pomorskim?

- Bardzo dużo jeżdżę po świecie. Pomysł był zaczerpnięty właśnie z moich podróży. Poza tym, zawsze było to moim marzeniem - opowiada Adam Cieślewicz, właściciel restauracji Kurkuma w Bydgoszczy.

Dodatkową atrakcją w tym miejscu jest sushi master.

Kto to taki ? Specjalnie do tego wyszkolony kucharz. Wbrew pozorom przygotowanie sushi to trudna robota - wszystko polega na sprawności rąk kucharzy. W Japonii pełne szkolenie mistrzów, trwa 10 lat.

Sushi ma swoich fanów, jak również przeciwników. Klientela jest bardzo zróżnicowana, niektórzy podchodzą do tych smaków sceptycznie. Pewnie dlatego, że forma serwowanej potrawy sprawia dziwne wrażenie, oraz należy to jeść pałeczkami. Jednak nauka jedzenia pałeczkami może okazać się świetną zabawą.

Sushi: savoir vivre dla niedowiarków

Sushi jest to japońska potrawa, składająca się z ryżu oraz najróżniejszych dodatków - ryb, owoców morza, warzyw a nawet owoców, zawiniętych w prasowane liście alg morskich.

Mamy do wyboru wiele rodzajów sushi. Dla niewtajemniczonych, warto wyjaśnić kilka podstawowych nazw, z którymi spotkamy się w menu. Do tych najpopularniejszych należą:

- nigri sushi - formowane w dłoni. Ryż formuje się w owalne "paluszki" do którego dodaje się jednego rodzaju rybę lub owoc morza.

- maki sushi - ich składniki to ryż i ryby, z dodatkowym warzywem, zawinięte w wodorost nori (algi morskie).

- hosomaki - to ryż z jednym rodzajem ryby, również zawinięty w wodorost nori.

Ceny sushi:

Ceny kształtują się od 9 - 30 złotych w zależności od tego, na jakie składniki się zdecydujemy. Cena obejmuje 6 "kółeczek" z danego rodzaju w przypadku maki oraz 2 sztuki w przyapdku nigri.

Do dania zawsze podaje się sos sojowy, do maczania kawałków sushi oraz chrzan wasabi, do wymieszania z tym sosem. Dodatkowo marynowany imbir. Jemy go pomiędzy degustacją kolejnego rodzaju sushi, ponieważ "czyści" on kubki smakowe. Dzięki niemu nie wymieszają nam się smaki.

Trzeba jeść pałeczkami!  

Sushi ma swoich fanów, jak również przeciwników. Klientela jest bardzo zróżnicowana, niektórzy podchodzą do tych smaków sceptycznie. Pewnie dlatego, że forma serwowanej potrawy sprawia dziwne wrażenie, oraz należy to jeść pałeczkami. Jednak nauka jedzenia pałeczkami może okazać się świetną zabawą.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska