https://pomorska.pl
reklama

Świąteczne Smaki Kujaw i Pomorza – tradycyjne przepisy z Białych Błot

Akcja specjalna - Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Święta już tuż-tuż! Z tej okazji mamy dla was specjalny odcinek „Smaków Kujaw i Pomorza” z trzema potrawami, które idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Wszystkie są pyszne i co równie ważne – proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

W specjalnym świątecznym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” razem z naszym gospodarzem i ulubionym kucharzem Rafałem Godziemskim udamy się do malowniczej gminy Białe Błota. Gotować będziemy w siedzibie leśnictwa – to miejsce dobrze znane okolicznym mieszkańcom, bo wielu z nich właśnie tutaj kupuje choinki. Na początek z pomocą Magdaleny Maison, wójta gminy Białe Błota, przyrządzimy krokieciki z łososia z sosem muślinowym. To danie szybkie, a przy tym bardzo nowatorskie i efektowne. Będzie więc świetnym urozmaiceniem na wigilijnym stole.

Na wigilijnym stole nie może też zabraknąć klasyków. Dlatego mamy dla was aż dwa przepisy na śledzie – oba sprawdzone, przetestowane i polecane przez lokalne Koła Gospodyń Wiejskich. A tych w naszym regionie nie brakuje. 14 grudnia w Białych Błotach odbył się Pierwszy Gminny Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich na najpiękniejszy stół i najsmaczniejsze potraw wigilijne.

Wśród wyróżnionych dań znalazły się tradycyjne śledzie w śmietanie przygotowane przez Iwonę Nowakowską i Krystynę Hames z Koła Gospodyń Wiejskich Lipiniki Murowianki, a także śledzie po żydowsku autorstwa Małgorzaty Łodzińskiej i Marioli Jankowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich Kwiat Kruszyny. Poniżej znajdziecie listę składników do przygotowania wszystkich trzech potraw – a w filmie praktyczne wskazówki.

Zapraszamy do wspólnego gotowania i świętowania!

Koreczki z łososia z sosem muślinowym

  • Filet z łososia

  • Łosoś wędzony

  • Kilka szalotek

  • Sos sojowy

  • Kilka ząbków czosnku 

  • Cytryna

  • Łyżka masła

  • Liście szpinaku

  • Miód

  • Sól

  • Pieprz

Sos muślinowy:

  • Śmietana 36%

  • Sos holenderski (żółtka, masło, sok z cytryny)

Będą potrzebne wykałaczki

 

Śledzie w śmietanie

Koło Gospodyń Wiejskich Lipniki Murowianki

  • 2-3 filety śledziowe (matiasy wykwintne)

  • Jabłko

  • Ogórek kiszony

  • Cebula

  • Ok. 3 łyżki śmietany 18 lub 12%

  • Łyżka majonezu

  • Łyżka jogurtu naturalnego

  • Łyżeczka cukru

  • Pieprz czarny

  • Ewentualnie sól

  • Koperek do dekoracji

 

Śledzie po żydowsku

  • 2-3 filety śledziowe (matiasy wykwintne)

  • Cebula

  • 1/5 szklanki octu

  • Pół szklanki oleju

  • Łyżka majeranku

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • Ząbek czosnku

  • Pęczek koperku 

 

 

 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska