Buraki mniej słodkie
To była125. kampania w historii kruszwickiego zakładu. Trwała dłużej niż w latach poprzednich. Np. w 2005 r. zakończyła się po 69 dniach. Ostatnia kampania - mimo ubiegłorocznej suszy - trwała 99 dni. Niekorzystne warunki atmosferyczne w okresie wegetacji wpłynęły na obniżenie zawartości cukru w burakach, chociaż plony nie były najgorsze. To odbije się na kieszeni rolników. - Polaryzację obliczamy bowiem indywidualnie. Im jest niższa, tym mniej pieniędzy trafi do plantatorów - mówi dyrektor Szymon Ratecki. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej, cena minimalna przy 16-procentowej polaryzacji ustalono w wysokości 32,86 euro za tonę. Z ostatnich zbiorów wyniosła około 16,5 proc. , czyli blisko 2,5 mniej niż w 2005 r.
"Kruszwica" podpisała umowy z około dwoma tysiącami plantatorów, uprawiającymi buraki na powierzchni co najmniej 5 hektarów. Od nich kupiono ponad 360 tys. ton korzeni. To umożliwiło wyprodukować przeszło 52 tys. ton cukru. - Przedłużenie kampanii, przy jednoczesnym zwiększeniu przerobu surowca, obniża koszty. To cel nadrzędny - podkreśla dyr. Ratecki.
Spłacili zadłużenie
Ostatnie lata dla Krajowej Spółki Cukrowej, największego producenta cukru w Polsce. nie były łatwe. Z przerobu buraków wyłączono m.in. cukrownie w Żninie, Janikowie i Tucznie. Od Łukasza Wróblewskiego, rzecznika prasowego KSC, dowiedzieliśmy się, że koncern Polski Cukier z chwilą rozpoczęcia działalności przejął od zakładów zadłużenie na ponad 300 mln zł. Uregulowano je w całości z własnych dochodów w roku obrotowym 2005/2006.
Zwiększą wydajność
UE uważa, że mamy jeszcze za dużo zakładów o niskiej wydajności. Unijne limity spowodują dalsze wygaszenie produkcji. Zmniejszenie limitów produkcyjnych o około 6 mln ton w ciągu czterech lat, to jedno z najważniejszych założeń reformy wspólnotowego rynku cukrowego, zapoczątkowanej 1 lipca 2006 r. Ograniczenie produkcji ma zwiększyć konkurencyjność branży.
- W naszej cukrowni, w ramach planu restrukturyzacyjnego i koncentracji produkcji, przyjętego przez zarząd Krajowej Spółki Cukrowej, przewidujemy dalszą modernizację techniczną. W 2007 roku dobowy przerób buraków zwiększy się z ponad 4200 ton do blisko sześć tysięcy - dodał dyr. Szymon Ratecki.