3 z 12
Poprzednie
Następne
Tak jedzenie jajek pomaga skutecznie schudnąć. To dzieje się z organizmem, gdy jesz jajka
Jajka są stosunkowo niskokaloryczne.
Surowe jajko - o masie 50 g - ma niecałe 70 kilokalorii (kcal). Jednak jajko po obróbce termicznej zmienia swoją kaloryczność oraz wartości odżywcze:
- jajko ugotowane na twardo w 50 g dostarcza około 78 kcal,
- jajko na miękko - najzdrowsza wersja - w 60 g zawiera około 88 kcal;
- jajko sadzone smażone na łyżeczce oliwy dostarcza około 125 kcal (kaloryczność zależy od tłuszczu wybranego do smażenia);
- jajko w koszulce - czyli tzw. jajko poche - o masie 50 g dostarcza około 72 kcal,
- duża jajecznica to około 91 kalorii (zależy od wybranego do smażenia tłuszczu a także dodatków);
- omlet z jednego dużego jajka to około 94 kalorii (zależy od wybranego do smażenia tłuszczu a także dodatków).