Tak karmią pacjentów w szpitalach w Polsce
W ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych żywienie pacjentów występuje jako świadczenie towarzyszące i ma być adekwatne do stanu zdrowia. Jednak żadne inne powszechnie obowiązujące przepisy nie stawiają wymagań w zakresie żywienia pacjentów. Od szpitala zależy, ile wyda na jedzenie dla chorych. Najczęściej tzw. wsad do kotła, czyli wartość produktów spożywczych, których używa się do przygotowania wszystkich posiłków, kosztuje 6-8 zł.
To Cię może też zainteresować
W lipcu 2019 r. minister zdrowia ogłosił projekt rozporządzenia w sprawie programu pilotażowego "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy", które weszło w życie pod koniec sierpnia 2019 roku. Zgodnie z założeniami programu, na każdy osobodzień żywienia pacjentów z grupy objętej programem Ministerstwo przeznacza dodatkowe 18,20 zł.
Tak karmią na porodówce w jednym ze szpitali w Polsce
W 2018 r. ukazał się raport NIK, z którego wynikało, że jedzenie szpitalne jest fatalnej jakości. Z raportu NIK wynikało, że powodem złego żywienia w szpitalach był brak regulacji dotyczących jakości szpitalnych posiłków czy stawki żywieniowej przypadającej na jednego pacjenta.
Średni dzienny koszt wyżywienia w kontrolowanych szpitalach w latach 2015-2017 kształtował się na poziomie od 9,55 zł do 17,99 zł, zaś średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków wynosił jedynie od 3,70 zł do 8,46 zł.
Jak wyglądają posiłki w szpitalach w Polsce? Mamy zdjęcia z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Te zdjęcia nie są podrabiane - tak karmią na porodówce. Zobacz w naszej galerii, jak wygląda dieta podstawowa dla ciężarnych bez problemów typu cukrzyca:
