Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej informuje o tym, że wiele uwagi poświęca się grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których należą m.in. kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły czy kalafior: - Wyniki badań wskazują, że zawarte w nich bioaktywne związki (indole oraz izotiocyjaniany, w tym sulforafan), chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, na działanie których jesteśmy narażeni każdego dnia. Dlatego jedzmy codziennie jak najwięcej warzyw, w tym koniecznie warzywa kapustne – zaleca mgr inż. Barbara Wojda.
Ekspertka wyjaśnia, że kapustne to warzywa szczególnie bogate w substancje przeciwutleniające: - Poza indolami, zawierają też sulforafan – izotiocyjanian nazywany często antidotum na raka. Związek ten wykazuje działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu – zarówno w fazie poprzedzającej, jak i w kolejnych, gdy dochodzi do namnażania się komórek nowotworowych.
Najbogatszym źródłem sulforafanu są brokuły oraz kiełki brokułów. - Ze względu na łatwość denaturacji enzymu biorącego udział w tworzeniu sulforafanu z glukorafaniny, nie należy gotować brokułów zbyt długo. Ponadto jest to związek łatwo rozpuszczalny w wodzie. Gotowanie tych warzyw przez 10 minut w dużej ilości wody może obniżać zawartość sulforafanu o połowę. Dlatego najlepiej jeść brokuły na surowo, krótko blanszowane (1-2 min) lub gotowane na parze (do 5 min.) - zaleca NCEŻ.
Tak krok po kroku zrobisz muffiny z brokułami - lista
Mamy prosty sposób na danie z blanszowanymi brokułami, które z chęcią zjedzą dzieci. Przygotowanie jest proste, składniki również. Sprawdźcie w naszej galerii.
Składniki
- brokuł
- 4 duże ziemniaki
- 8 jaj
- sól
- pieprz
- kawałek wędzonego sera
Źródło: NCEŻ
