
Wielu nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków, czyli aromatycznych ciastek o słodko-ostrym, korzennym smaku. Pierniczki zaraz po upieczeniu twardnieją, co jest dużym ułatwieniem przy zdobieniu przysmaków. Aby zmiękły przed spożyciem, należy je odpowiednio przechować. Na kolejnych slajdach galerii prezentujemy najlepszy sposób.

Po upieczeniu pierniczki najczęściej są bardzo twarde, a im dłużej leżą na wierzchu, tym bardziej twardnieją. Aby zmiękły chowamy je do szczelnego plastikowego lub metalowego pojemnika. Niestety, ten zabieg często okazuje się niewystarczający.

Aby pierniczki zmiękły nawet tydzień przed świętami, przed zamknięciem metalowej puszki dodaj do niej ćwiartki jabłka, pomarańczy lub cytryny. Może być wszystko razem. Sprawdzą się także obierki. Dopiero wtedy szczelnie zamknij pojemnik. Pierniczki wchłoną wilgoć z owoców.

Dodatkowym atutem tej metody jest to, że twoje pierniczki nabiorą wspaniałego świątecznego i owocowego aromatu. Pamiętaj aby metalową puszkę z ciastkami trzymać w suchym i chłodnym miejscu.