Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Taki jest prosty przepis na lekki majonez i chrzan. Poleca szef kuchni i ceniony trener kulinarny

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Botanik dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak dostarczyła Tomaszowi Welterowi olej rydzowy.
Botanik dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak dostarczyła Tomaszowi Welterowi olej rydzowy. Agnieszka Romanowicz
Majonez i chrzan występują w wielu daniach wielkanocnych. W lekkiej wersji, czyli bez jaj, też smakują dobrze. Można kombinować i z chrzanem, i z majonezem. Tomasz Welter z Bydgoszczy udowodnił, że każdy może zrobić w domu własną wersję majonezu i chrzanu.

Tomasz Welter, doświadczony szef kuchni i trener kulinarny był ekspertem podczas warsztatów wielkanocnych w Grucznie. Zrobił majonez i chrzan.

Majonez powstał na oleju rydzowym. Nie jest to olej z grzybów, lecz z nasion lnianki siewnej. Ma złotą barwę i orzechowy smak.
Olej, który wykorzystał pan Tomasz, był z dodatkiem różnorodnych ziół. Jeszcze inne pojawiły się później w majonezie. Majonez Tomasza Weltera nie zawierał jaj, za do dodatek jogurtu greckiego.
Chrzan też powstał bez żółtek. Tomasz Welter zrobił podstawową wersję – z dodatkiem cytryny i śmietany.

Jak zrobić lekki majonez i chrzan? Zobaczcie w naszej galerii.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska