https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Taki jest prosty przepis na lekki majonez i chrzan. Poleca szef kuchni i ceniony trener kulinarny

Agnieszka Romanowicz
Botanik dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak dostarczyła Tomaszowi Welterowi olej rydzowy.
Botanik dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak dostarczyła Tomaszowi Welterowi olej rydzowy. Agnieszka Romanowicz
Majonez i chrzan występują w wielu daniach wielkanocnych. W lekkiej wersji, czyli bez jaj, też smakują dobrze. Można kombinować i z chrzanem, i z majonezem. Tomasz Welter z Bydgoszczy udowodnił, że każdy może zrobić w domu własną wersję majonezu i chrzanu.

Tomasz Welter, doświadczony szef kuchni i trener kulinarny był ekspertem podczas warsztatów wielkanocnych w Grucznie. Zrobił majonez i chrzan.

Majonez powstał na oleju rydzowym. Nie jest to olej z grzybów, lecz z nasion lnianki siewnej. Ma złotą barwę i orzechowy smak.
Olej, który wykorzystał pan Tomasz, był z dodatkiem różnorodnych ziół. Jeszcze inne pojawiły się później w majonezie. Majonez Tomasza Weltera nie zawierał jaj, za do dodatek jogurtu greckiego.
Chrzan też powstał bez żółtek. Tomasz Welter zrobił podstawową wersję – z dodatkiem cytryny i śmietany.

Jak zrobić lekki majonez i chrzan? Zobaczcie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska