26,7 hektarów upraw szparagów było zarejestrowanych na Kujawach i Pomorzu w 2021 roku, najwięcej w powiecie tucholskim – 13,57 ha, a także w świeckim, toruńskim, inowrocławskim, żnińskim i sępoleńskim.
Szparagi to byliny, żyją do 30 lat. Zjadamy ich młode pędy, gdy osiągną około 20 cm długości, co następuje w maju. Pędy pojawiają się dopiero po kilku latach uprawy.
Szparagi są znane od tysięcy lat, starożytni Rzymianie jedli je z pieprzem i masłem. Do dziś szparagi goszczą na wielu stołach na świecie. Białe, zielone, fioletowe, cienkie i grube. Występują też dziko, również w Polsce.
Szparagi można jeść z szynką w galarecie. To szybkie i proste danie, w jego przygotowaniu mogą pomagać dzieci.
- Składniki:
- szynka wieprzowa konserwowa bardzo cienko krojona
- szparagi konserwowe
- sos tatarski
- żelatyna z przyprawami
- ogórek kiszony, konserwowy, świeży albo rzodkiewka (do dekoracji)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Szparagi przecinamy na pół i kładziemy po kilka na sos tatarski, którym smarujemy szynkę w poprzek. Zawijamy ją w rulon.
Każdy rulon zdobimy cienko krojonymi warzywami, np. ogórkami lub rzodkiewką.
Na szynkę wylewamy żelatynę lekko ściętą, żeby nie rozpłynął się w niej sos tatarski.
Jak to zrobić krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii.
