Wielkanocna sałatka nie powinna być ciężka, bo tego dnia jemy dużo więcej niż zwykle. Tej sałatce lekkość zapewnia ananas, który na dodatek wspomaga trawienie, warto więc wykorzystać ten przepis na święta. Jego bazą są szynka konserwowa i jaja, produkty tradycyjnie spożywane w Wielkanoc. Dobrze jest kupić szynkę w bloku, jeśli chcemy uzyskać kwadratowe kostki. W razie, gdy mamy tylko szynkę w plastrach, polecamy pokroić ją na cienkie paski. Warto też dzień wcześniej przygotować ryż, a najlepiej zaplanować obiad z ryżem i ugotować pół szklanki ryżu więcej.
To prosty przepis, chociaż bogaty w składniki, dzięki czemu sałatka jest kolorowa jak pisanki. Przygotowanie zajmuje mało czasu, a efekt jest murowany. Jak zrobić krok po kroku wielkanocną sałatkę z szynką i ananasem? Zobaczcie w galerii.
Składniki
- Pół kg szynki konserwowej
- 4 jaja
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- słoik selera marynowanego ok. 160 g
- pół szklanki ryżu
- por (zielona część)
- pieprz i sól
- łyżka majonezu
