Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie potrawy świąteczne oferują kujawsko-pomorscy rolnicy [ceny]

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
W dobie pandemii, klienci chętniej wybierają zakupy na świeżym powietrzu. Produkty rodzimych producentów można także kupić za pośrednictwem internetu
W dobie pandemii, klienci chętniej wybierają zakupy na świeżym powietrzu. Produkty rodzimych producentów można także kupić za pośrednictwem internetu s
Słoik bigosu z lubczykiem od KGW kosztuje 15 złotych. Za krokieta trzeba zaś zapłacić 5 zł. Gdzie można zamówić swojskie jedzenie na Boże Narodzenie? Sprawdzamy propozycje i cenniki z kujawsko-pomorskich wsi.

Pierogi Solejukowej były legendarnym daniem w serialowych Wilkowyjach. Nie każdy ma czas, energię, a przede wszystkim umiejętności, by ulepić własne, a Boże Narodzenie coraz bliżej. Z odsieczą przychodzą osoby oferujące swojskie, tradycyjne, regionalne wyroby. Jak się okazuje, ich przygotowania do świąt zaczynają się... na początku listopada.

- Tak, zgłoszenia płyną wcześnie – potwierdza Cezary Błaszczyk, mieszkaniec Szonowa Szlacheckiego w powiecie grudziądzkim.

Ten rolnik współprowadzi gospodarstwo o powierzchni 30 ha. - Mamy hodowlę tuczników, i to właśnie głównie na nich opieramy nasz asortyment – opowiada pan Cezary. - Działamy w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, wystartowaliśmy cztery lata temu. Jak idzie? Mamy ręce pełne roboty, dosłownie. Klienci najchętniej biorą kiełbasę polską, powodzeniem cieszą się też wędzonki. Oczywiście, największy boom jest na Wielkanoc, ale i przed Bożym Narodzeniem mamy masę zamówień. Żeby się ze wszystkim wyrobić, zbieramy je do połowy grudnia.

Klik, zamówione

Aby kupić kiełbasy i wędliny, swojski smalec z cebulką i skwarkami czy domowe pasztety wytworzone przez Błaszczaków, wystarczy smartfon bądź komputer. Należą oni bowiem do rolników, oferujących swoje wyroby na targowisku online. Mowa o Kujawsko-Pomorskim e-Bazarku, który prowadzi Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Platforma pozwala kupić żywność bezpośrednio z lokalnych gospodarstw. Pomijając pośredników, skraca drogę od producenta do nabywcy, który może liczyć na tańszy i świeży towar.

Wśród ofert są propozycje na bożonarodzeniowy stół – pierogi, domowe wypieki i nie tylko.

Ile trzeba zapłacić?

Krokiet z gęsiną kosztuje 5 złotych, pieróg z gęsiną jest o 2 złote tańszy. Spółdzielnia socjalna z powiatu aleksandrowskiego oferuje kg pierogów za 20 zł (z kapustą i grzybami, z suszonymi pomidorami, z mięsem lub z boczkiem i soczewicą). Z kolei słoik bigosu myśliwskiego (700 g), kosztuje na e-Bazarku 18 zł. Za zakwas buraczany z okolic Wąbrzeźna trzeba zapłacić 8 zł (sprzedająca wskazuje, że pochodzi z gospodarstwa, w którym nie stosuje się nawozów mineralnych i środków ochrony roślin). Domowe paszteciki kosztują 25 zł/kg. Jeśli chodzi o świąteczny obiad, w sieci kuszą m.in. faszerowana gęś (300 zł) i dewolaje (7 zł za sztukę).

Ryby? Przykładowe stawki: żywy pstrąg – 25 zł/kg, żywy jesiotr – 27 zł, troć wędzona – 49 zł, jesiotr wędzony – 63 zł, węgorz wędzony – 118 zł, szczupak mrożony patroszony – 19 zł, filet jest o 4 złote droższy.

Za kg dowolnego ciasta klienci płacą 30 zł, za placek drożdżowy – 12 zł. Bochen pszenno-żytniego chleba dobrzyńskiego, to koszt rzędu 10 zł. Tyle samo kosztuje domowy chleb z dodatkiem siemienia lnianego, płatków owsianych, kminku – do wyboru.
Z e-Bazarku korzystają także Koła Gospodyń Wiejskich. Przed świętami panie z Brzozowa kuszą bigosem z lubczykiem (15 złotych za kg), kruchymi ciasteczkami z cukrem (5 zł).

- Nie licząc święta gęsiny, nie spotkacie mnie państwo podczas jarmarków czy na targowisku - mówi Bogdan Liczbik, hodowca białej gęsi, a zarazem zdobywca nagrody Złotego Półgęska 2018 i 2019. Ten rolnik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński) jest jedną z osób, które postawiły na handel w sieci. Smalec, pasztety, pierogi na gęsinie z kapustą i grzybami z gospodarstwa pana Bogdana, są dostępne na Wirtualnym Ryneczku. To kolejne miejsce stworzone w sieci, z myślą o mieszkańcach regionu, którzy chcą nabyć lokalne przysmaki i tradycyjne wyroby.

To też może Cię zainteresować

Żywność prosto z gospodarstw, bez wychodzenia z domu, można nabyć także za pośrednictwem Wiejskiej e-skrzynki. Kujawsko-pomorscy rolnicy oferują przez nią sery, mięso i wędliny, syropy, powidła, zioła, wypieki, miody czy zupy – na przykład brukwiankę na gęsinie. To kolejny ze sposobów na zaopatrzenie bożonarodzeniowego stołu w tradycyjne wyroby.

Konsumenci coraz częściej biorą pod lupę to, co serwują najbliższym – zwracają uwagę na jakość i pochodzenie produktów spożywczych.

- Mam małe dzieci. Staram się karmić je tym, co jest nieprzetworzone, smaczne i pochodzi z wiadomego, bezpiecznego źródła. Korzystam z usług sprawdzonych dostawców - w jednym gospodarstwie kupuję miody, do innego zgłaszam się co po drób. Mam zaprzyjaźnione panie z KGW, od których kupuję świąteczne ciasta – wylicza Anna Kwiatkowska, mieszkanka Bydgoszczy. - Ceny? Fakt, nie są dla mnie łatwe do przełknięcia, ale i supermarketach łapię się za głowę.

Klienci, regionalnego jedzenia na świąteczne stoły, szukają także podczas jarmarków. Spisaliśmy średnie ceny produktów wystawionych na stołach w ramach Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Toruniu:

  • pierogi ruskie – 3 zł za sztukę
  • serniki - od 40 do 80 zł (najdroższy baskijski)
  • kiełbasa z gęsi - 56,9 zł za kg
  • serdelki z gęsi - 39 zł za kg
  • gęś owsiana - 130 zł
  • półgęski - 130 zł za kg
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska