Niekorzystne działanie glutenu na organizm człowieka może przybierać formę choroby trzewnej, przejściowej nietolerancji glutenu lub alergii na gluten.
Celiakia (choroba trzewna) polega na uszkodzeniu jelita cienkiego przez gluten zawarty w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
Zespół złego wchłaniania
U chorych dzieci, prawdopodobnie z powodu defektu w budowie nabłonka jelita (przyczyna choroba nie do końca jest rozpoznana), gluten uszkadza komórki nabłonkowe, powodując zanik kosmków jelitowych. Ich brak uniemożliwia prawidłowe wchłanianie wartościowych składników.
Im szybciej rodzice trafią z dzieckiem do specjalisty, tym choroba zdąży wyrządzić mniejsze szkody. Jeśli badania potwierdzą celiakię, trzeba malucha przestawić na dietę bezglutenową. Z diety takiej wyklucza się wszelkie produkty z mąki (oprócz ziemniaczanej) i wszystkie kasze (oprócz kukurydzianej).
Dziś rodzice nie mają problemów z zakupem bezglutenowej żywności, jednak ćwierć wieku temu zdobycie kaszek czy pieczywa graniczyło z cudem. Matki zmuszone były samodzielnie przygotowywać prawie wszystkie produkty.
Dzieci z naszego regionu, które cierpią na celiakię i nieswoiste zapalenia jelit pozostają od 20 lat pod fachową opieką specjalistów z Katedry i Kliniki Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii Collegium Medicum UMK.
Nowoczesna gastroenterologia
Z okazji jubileuszu placówka zorganizowała Ogólnopolskie Sympozjum Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, poświęcone nieswoistym zapaleniom jelit i chorobie trzewnej u dzieci i młodzieży (dziś drugi dzień obrad).
- Dwadzieścia lat to wielki postęp w diagnostyce i leczeniu, to wielki dorobek naukowy i dydaktyczny, to rozliczne dyżury, interwencje, badania i porady, a przede wszystkim to tysiące wyleczonych dzieci. To uśmiech na twarzach pacjentów i ich rodziców. To także powód do dumy i satysfakcji, ale również nadzieja na dalszy rozwój w służbie pacjentów całego województwa - przyznaje dr n. med. Grażyna Mierzwa z bydgoskiej kliniki.