Owoce skażone pestycydami
Pestycydy w zbyt dużej ilości, przyswajane z regularnie spożywanych owoców i warzyw, są szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Pestycydy mogą powodować:
- nowotwory,
- problemy z rozwojem u płodu i u dzieci,
- zaburzenia układu rozrodczego,
- zaburzenia układu hormonalnego,
- zaburzenia układu odpornościowego,
- zaburzenia układu nerwowego.
Z badań wynika, że aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów.
ZOBACZ TEŻ: Takie są skutki jedzenia siemienia lnianego. To dzieje się z organizmem, gdy jemy siemię lniane
Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców
EWG (Enviromental Working Group) publikuje co roku listę warzyw i owoców, które są najbardziej skażone pestycydami. Powinno się ich unikać. Jakie to owoce? Sprawdź w naszym artykule i w miarę możliwości unikaj ich w swojej diecie!
W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów
Wspomniana wyżej EWG na podstawie analiz sporządziła także listę „czystych” owoców i warzyw, które zawierają znacznie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Jakie to owoce i warzywa?
- awokado (na czele listy - warto jej jeść!),
- słodka kukurydza,
- ananas,
- kapusta,
- groszek cukrowy (mrożony),
- cebula,
- szparagi,
- mango,
- papaja,
- kiwi,
- bakłażan,
- grejpfrut.
