Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są owoce z "Brudnej Dwunastki". One są najbardziej skażone pestycydami - mamy listę

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Pestycydy to środki ochrony roślin stosowane przez rolników, by uchronić rośliny przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Pestycydy są skuteczne, nie zagrażają bezpośrednio naszemu zdrowiu, jednak zjadane w zbyt wysokich ilościach kumulują się w organizmie i mają niekorzystny wpływ na zdrowie.Do "parszywej dwunastki" - czyli owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami - trafiło aż 7 owoców. Jakie to owoce? Na które miejsca trafiły? Zobaczcie >>
Pestycydy to środki ochrony roślin stosowane przez rolników, by uchronić rośliny przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Pestycydy są skuteczne, nie zagrażają bezpośrednio naszemu zdrowiu, jednak zjadane w zbyt wysokich ilościach kumulują się w organizmie i mają niekorzystny wpływ na zdrowie.Do "parszywej dwunastki" - czyli owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami - trafiło aż 7 owoców. Jakie to owoce? Na które miejsca trafiły? Zobaczcie >>
Owoce to niezbędny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Dostarczają wielu witamin i składników mineralnych. Są poza tym pyszne, słodkie, soczyste... Palce lizać! Do uprawy owoców rolnicy i sadownicy używają pestycydów czyli środków ochrony roślin. Są one konieczne, by rośliny nie zostały zniszczone przez szkodniki. Jednak pestycydy są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Niektóre owoce mogą zawierać więcej pestycydów niż inne. Poznaj te owoce i w miarę możliwości unikaj ich w swojej diecie.

Owoce skażone pestycydami

Pestycydy w zbyt dużej ilości, przyswajane z regularnie spożywanych owoców i warzyw, są szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Pestycydy mogą powodować:

  • nowotwory,
  • problemy z rozwojem u płodu i u dzieci,
  • zaburzenia układu rozrodczego,
  • zaburzenia układu hormonalnego,
  • zaburzenia układu odpornościowego,
  • zaburzenia układu nerwowego.

Z badań wynika, że aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów.

ZOBACZ TEŻ: Takie są skutki jedzenia siemienia lnianego. To dzieje się z organizmem, gdy jemy siemię lniane

Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców

EWG (Enviromental Working Group) publikuje co roku listę warzyw i owoców, które są najbardziej skażone pestycydami. Powinno się ich unikać. Jakie to owoce? Sprawdź w naszym artykule i w miarę możliwości unikaj ich w swojej diecie!

W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów

Wspomniana wyżej EWG na podstawie analiz sporządziła także listę „czystych” owoców i warzyw, które zawierają znacznie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Jakie to owoce i warzywa?

  • awokado (na czele listy - warto jej jeść!),
  • słodka kukurydza,
  • ananas,
  • kapusta,
  • groszek cukrowy (mrożony),
  • cebula,
  • szparagi,
  • mango,
  • papaja,
  • kiwi,
  • bakłażan,
  • grejpfrut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska