Spis treści
We właściwościach miodu sprawą drugorzędną jest, z jakich kwiatów pszczoły zebrały nektar.
Chociaż, przyznać trzeba, wpływa to zasadniczo na smak, kolor i zapach miodu.
Nektar czy spadź to jeszcze nie miód. Pszczoły muszą ten surowiec przerobić, dodając do niego enzymy i inhibinę. W trakcie przeróbki nektaru na miód, pszczoły odparowują również nadmiar wody.
Rady i wskazówki od doświadczonych pszczelarzy - taki miód jest najlepszy
- Miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach.
- Optymalna temperatura przechowywania miodu to 6-10 stopni Celsjusza
- Dojrzały miód nektarowy może być przechowywany, bez utraty swoich właściwości smakowych i zapachowych, przez 3 lata.
- Szybkość krystalizacji miodu zależy od temperatury, zawartości glukozy i wody.
- Im więcej glukozy, tym miód szybciej się krystalizuje.
- Miodu nie powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, gdyż po upływie 6 miesięcy traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, a po 18 miesiącach znikają one prawie całkowicie.
- Za dobre pomieszczenia do przechowywania miodu uważa się nieogrzewane piwnice.
- Na miód nie powinny działać promienie słoneczne.
- Miód należy przetrzymywać w czystych opakowaniach, bez obcych zapachów.
- Miód należy nabierać suchą łyżką.
- Rozrzedzanie uprzednio skrystalizowanego w sposób naturalny miodu jest możliwe bez utraty jego wartości w temperaturze do 40 st. C.
Takie są skutki jedzenia miodu - lista
Na ogół radzi się, by spożywać 3-6 łyżek stołowych (1 łyżka - 20g) miodu dziennie. Dość dobre w skutkach jest tradycyjne przyjmowanie miodu, czyli łyżka miodu rozpuszczona w szklance ciepłej wody (z cytryną dla lepszego smaku) i wypijana 3 razy dziennie na pół godziny przez posiłkiem.
Lepiej unikać miodu ze sklepu - mówi się o nim miód sztuczny. Jeśli na etykiecie jest informacja, że produkt jest mieszanką miodów z UE i spoza jej granic, lepiej zrezygnować z zakupu. Jakie są skutki jedzenia miodu dla naszego organizmu - zobacz w poniższej galerii.
Tak sprawdzisz, czy miód jest prawdziwy
- Jeśli otwierając słoik widzisz na ściankach biały nalot, jest to dowód dużej zawartości glukozy w miodzie, co jest jak najbardziej prawidłowe.
- Każdy prawdziwy, naturalny miód, krystalizuje się, czyli szybko zamienia się jego konsystencja z płynnej w twardą. Po około 2-3 tygodniach od zbioru dobry miód jest skrystalizowany.
- Wyjątkiem, jak mówią pszczelarze, jest miód akacjowy, który najdłużej pozostaje w płynnej formie.
- Fałszywe jest więc przekonanie, że miód płynny to ten dobry, a skrystalizowany - zły. Jest wręcz odwrotnie. Krystalizacja jest to proces tężenia miodu, który jest zupełnie naturalny i bezpieczny.
- Czasem dochodzi do przegrzania miodu, gdy pszczelarz nie nadąża z jego rozlewaniem.
- Miód traci wówczas wszystkie swoje właściwości, może też wytworzyć się w nim związek (HMF), który jest szkodliwy dla ludzi i pszczół. Jaka rada? Kupować u sprawdzonych producentów miodu.
***
Czytaj także:
