Spis treści
Witaminy i minerały w rabarbarze
Rabarbar zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminy i minerały, takie jak witamina C, witamina K, wapń, potas i magnez.
- Witamina C - przypomnijmy - jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed chorobami.
- Witamina K również jest ważna dla zdrowia, ponieważ pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i krwi.
- Z kolei wapń, potas i magnez są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym dla pracy mięśni i układu nerwowego.
Rabarbar - tak, ale z umiarem
Jednak kiedy jemy rabarbar, warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu szczawiowego, który jest obecny w jego łodygach.
Nadmierna ilość kwasu szczawiowego może powodować problemy zdrowotne takie jak biegunka, nudności i bóle brzucha. Dlatego ważne jest, aby spożywać rabarbar umiarkowanie i nie przesadzać z ilością.
Oprócz składników odżywczych, rabarbar zawiera również wiele błonnika, który pomaga regulować pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Błonnik może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Jedzenie rabarbaru - najpewniej wiele osób również i na to zwróci uwagę - może też pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.
Badania wykazują, że spożywanie błonnika obniża poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą.
Wreszcie jedzenie rabarbaru może pomóc w walce z chorobami zapalnymi i ochronić organizm przed chorobami przewlekłymi.
Rabarbar zawiera fitoskładniki takie jak flawonoidy i antocyjany, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Jak widać, jedzenie rabarbaru może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale ważny jest umiar, zwłaszcza z uwagi na wspomnianą zawartość kwasu szczawiowego.
Koniecznie przeczytaj:Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko
Dodanie rabarbaru do diety może nam pomóc
- w wzmocnieniu układu odpornościowego,
- regulacji poziomu cukru we krwi,
- zmniejszeniu ryzyka chorób serca i zapalnych.
- Rabarbar może również pomóc w utrzymaniu zdrowych kości i mięśni dzięki zawartości wapnia, potasu i magnezu.
Kto powinien unikać rabarbaru?
Niestety są pewne schorzenia i jeśli się z nimi borykamy, powinniśmy unikać spożywania rabarbaru lub ograniczyć jego spożycie. Istnieją też pewne czynniki ryzyka, a wziąwszy to pod uwagę powinniśmy z rabarbarem przystopować. Szczegóły podajemy w poniższej galerii:
