Jabłka - owoc o wielu obliczach
Jabłka to smaczne i soczyste owoce, które w sklepach możemy kupić przez cały rok. Wielość ich gatunków sprawia, że każdy znajdzie taki, który będzie mu odpowiadał pod względem walorów smakowych.
Niektóre jabłka są twardsze i bardziej kwaskowe – często mają zieloną skórkę, inne są delikatne, miękkie i wyjątkowo słodkie. Można je spożywać na surowo, jak również dodawać do szarlotki, robić musy dla dzieci, czy lekkie sałatki owocowe na lato.
Jabłka – cenne źródło witamin
Jabłka są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika pokarmowego. W dużej mierze składają się z wody, co sprawia, że są polecane osobom na diecie odchudzającej. Przyspieszają trawienie, dają uczucie pełności i latem stanowią orzeźwiającą zdrową przekąskę.
Jabłka zawierają wiele ważnych witamin. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz witaminy C i E, które wymiatają wolne rodniki z organizmu.
Skutki uboczne jedzenia jabłek
Niestety, jabłka niektórym osobom mogą poważnie zaszkodzić. Niektóre osoby mogą odczuwać negatywne skutki spożywania jabłek, szczególnie jeśli jedzą je regularnie i w dużych ilościach.
Osoby z nadwrażliwością na fruktozę powinny unikać jabłek, ponieważ mogą one powodować u nich dolegliwości żołądkowe. Ponadto, osoby cierpiące na pewne schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak zespół jelita drażliwego, również powinny uważać na spożywanie jabłek.
W poniższej galerii zobaczcie szerszą listę osób, które muszą unikać jabłek.