Na takie choroby pomagają maliny
Maliny są źródłem witamin z grupy B, C, E oraz związków mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, żelazo. Ponadto zawierają w sobie szereg kwasów organicznych - cytrynowy, jabłkowy, salicylowy - a także pektyn, antocyjanów, garbników, flawonoidów i związków żywicowych.
Maliny wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Obniżają ciśnienie krwi. Ponadto wspomagają układ nerwowy i działają uspokajająco. Owoce te, dzięki zawartości błonnika, wspierają pracę jelit. Garbniki, których najwięcej znajdziemy w liściach, hamują rozwój bakterii jelitowych i łagodzą objawy biegunki. Wystarczy wysuszyć je i przygotować napar.
Przeczytaj także:
Oto świetny trik na uprawę pomidorów. Dzięki temu urosną duże i smaczne!
Maliny na odchudzanie
Maliny mogą być doskonałą przekąską w trakcie odchudzania. Dostarczają cenne składniki odżywcze i co ważne mają mało kalorii i tłuszczu. W 100 gramach jest zaledwie około 50 kalorii.
Maliny mają niski indeks glikemiczny - 25. Obniżają poziom glukozy we krwi, a więc osoby cierpiące na cukrzycę, mogą bezpiecznie je spożywać.
Takie są skutki uboczne spożywania malin
Spożywanie malin wiąże się z pewnymi skutkami ubocznymi. Niektórym osobom maliny mogą szkodzić. Oto kto nie powinien ich jeść:
