
Pomarańcze są bogate w witaminy (szczególnie C), zawierają między innymi duże ilości żelaza, magnezu oraz fosforu, które są niezbędne w codziennej diecie. Nie wszyscy jednak mogą je spożywać. Takie osoby powinny unikać pomarańczy.

Osoby z alergią na pomarańcze
Cytrusy, w tym pomarańcze, są silnym alergenem. Jeśli zauważysz takie objawy po zjedzeniu pomarańczy, prawdopodobnie jest to alergia na cytrusy:
► mrowienie i swędzenie warg,
► drapanie języka i gardła,
► obrzęk i zaczerwienienie dziąseł i warg,
► pokrzywka, zaczerwienienie, świąd skóry na dłoniach, rękach, twarzy, szyi.
Alergia po zjedzeniu pomarańczy występuje niemal od razu po spożyciu owocu. W skrajnych przypadkach alergia na pomarańcze może wywołać biegunkę, wymioty, nudności, spadek ciśnienia krwi, astmę.

Osoby mające problemy z układem trawiennych, chorobami żołądka i jelit
Pomarańczy nie powinni spożywać chorujący na Leśniowskiego-Crohna - składniki cytrusa podrażniają ściankę jelit, co intensyfikuje odczucia bólowe chorego.

Osoby przyjmujące leki na receptę
Pomarańczy nie powinny jeść osoby stale zażywające leki - sok pomarańczowy może wzmacniać lub osłabiać działanie leku, a to może wiązać się z niebezpiecznymi sytuacjami dla zdrowia.
Jeśli przyjmujesz leki na stałe, skonsultuj się z lekarzem, zanim włączysz do diety pomarańcze.