Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi pachnące smakami regionu

Marek Weckwerth
Marek Weckwerth
Każdy chce spróbować gorącego barszczu ukraińskiego i innych smakowitości kuchni naszego wschodniego sąsiada. Na innych stoiskach można skosztować serów, miodów, wina czy piwa
Każdy chce spróbować gorącego barszczu ukraińskiego i innych smakowitości kuchni naszego wschodniego sąsiada. Na innych stoiskach można skosztować serów, miodów, wina czy piwa Marek Weckwerth
Zapachy regionalnych kuchni są tak intensywne, że same prowadzą odwiedzających bydgoską halę Łuczniczka do odpowiedniego wejścia...

A w środku otwiera się magiczny świat turystyki, kulinariów i wina. Bo to druga edycja targów "Travel and Taste. Podróże, Kulinaria, Wino", w których uczestniczy 63 wystawców z regionu i całego kraju. Wstęp i degustacje smakowitości są zupełnie za darmo.

W tej rozpoczętej w piątek uczcie dla ciała i ducha można uczestniczyć jeszcze w sobotę (w godz. 10,00-17.00) i w niedzielę (10.00-16.00).

Targi Turystyczne Wypoczynek i Toruński Festiwal Smaków

Spiżarnia hrabiny

Jeśli od wejścia pójdziecie na prawo, niechybnie traficie na stoisko Serów Ślesińskich ze Spiżarni Hrabiny Potulickiej.
- W produkcji naszych serów odwołujemy się do ponad stuletniej tradycji, tej związanej z wyrobem serów w folwarku hrabiny Anieli Potulickiej - wyjaśnia Tomasz Puławski, kierownik stoiska. - Proponujemy sery wytwarzane w sposób naturalny, typowo wiejski, opierający się na świeżym mleku prosto od krowy. Produkcja jest niewielka.
Pan Tomasz zapewnia, że sery nie są ubarwiane ani konserwowane sztucznymi substancjami. Dzięki temu mają dużą wartość smakową i zdrowotną.

Barszcz ukraiński

W pobliżu znajduje się skromne stoisko ukraińskiej restauracji "Wysoki Zamek", która działa w Bydgoszczy od 2014 roku.
- Głównymi daniami są pierogi i barszcz ukraiński. Klienci lubią też słoninę, grubą na cztery palce, którą sprowadzam bezpośrednio z Ukrainy - mówi pochodząca z okręgu Iwano-Frankowskiego Oksana Ustinowa, właściciela restauracji . - Można też zamówić zapiekaną karkówkę oraz zrazy schabowe w sosie grzybowym.

Wino "Przy Talerzyku"

Bydgoskie targi to także uciecha dla miłośników wina. Anna Janasińska wraz z mężem Wiesławem jest właścicielką winnicy "Przy Talerzyku". Wspomniany "Talerzyk" to nazwa wczesnośredniowiecznego grodziska znajdującego się na szczycie nadwiślańskiego wzgórza górującego nad Topolnem.

Targi Turystyczne - "Travel and Taste" w Artego Arenie w Bydgoszczy [zdj

- Pierwsze nasadzenia winorośli poczyniliśmy w roku 2010, a teraz mamy już trzecie wino, które zebraliśmy w ubiegłym roku - opowiada pani Anna. - To jest wyrób lokalny, a teraz jest moda na lokalność. Zapraszamy gości na komentowane degustacje, oprowadzamy po winnicy. A sama degustacja odbywa się przy serach od państwa Adamczyków. Goście siadają i spoglądają na rysujące się na wzgórzach przeciwległego brzegu Wisły Chełmno...

Inni też się wystawiają

Wśród wystawców są m.in. Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu, uzdrowisko Ciechocinek, miasta Bydgoszcz, Toruń, Grudziądz, Żnin i powiaty nakielski, tucholski. Dzieci można zostawić w strefie zabaw.

Organizatorami targów są Bydgoska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz Klaster Turystyczny Obszaru BIT.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska