Te grzyby mogą zabić. Strzeż się sobowtórów grzybów jadalnych! [PRZEGLĄD] 30.08

Przemysław Malisz
Przemysław Malisz
Kania (po lewej na zdjęciu) ma kapelusz w kształcie parasola o średnicy 10–30 cm z lekkim wybrzuszeniem na środku, pokryty jest popękaną skórą. U młodych osobników kapelusz jest brązowy,wraz ze wzrostem staje się białawy z brązowymi łuskami i rozpostarty. Blaszki gęste, szerokie, niedochodzące do trzonu.Trzon ma długość nawet do 40 cm, zakończony jest u dołu bulwą o średnicy do 4 cm. Na trzonie występuje pierścień. Jego sobowtór to muchomor cytrynowy (na zdjęciu po prawej). Kapelusz o średnicy ok. 10 cm, bladożółty, na górze kapelusza są łatki. Pod spodem kapelusza też są blaszki, ale w kolorze żółtobiałe. Trzon, czyli popularna nóżka, zawęża się ku górze. Na trzonie występuje żółtawy pierścień, u dojrzałych okazów obwiśnięty.
Kania (po lewej na zdjęciu) ma kapelusz w kształcie parasola o średnicy 10–30 cm z lekkim wybrzuszeniem na środku, pokryty jest popękaną skórą. U młodych osobników kapelusz jest brązowy,wraz ze wzrostem staje się białawy z brązowymi łuskami i rozpostarty. Blaszki gęste, szerokie, niedochodzące do trzonu.Trzon ma długość nawet do 40 cm, zakończony jest u dołu bulwą o średnicy do 4 cm. Na trzonie występuje pierścień. Jego sobowtór to muchomor cytrynowy (na zdjęciu po prawej). Kapelusz o średnicy ok. 10 cm, bladożółty, na górze kapelusza są łatki. Pod spodem kapelusza też są blaszki, ale w kolorze żółtobiałe. Trzon, czyli popularna nóżka, zawęża się ku górze. Na trzonie występuje żółtawy pierścień, u dojrzałych okazów obwiśnięty. wikipedia
Udostępnij:
Sezon na grzyby ruszył pełną parą. Zbieranie owoców lasu to sama przyjemność. Niestety jedna pomyłka może doprowadzić do tragedii. Wiele grzybów jadalnych posiada swe groźne dla człowieka odpowiedniki. Ten materiał jest przestrogą nie tylko dla grzybiarzy-amatorów...

Każdego roku w całym kraju słyszymy o kolejnych przypadkach zatrucia grzybami. Czasem nie wystarczy pobyt w szpitalu i płukanie żołądka. Wielu po zatruciu musi mieć przeszczepioną wątrobę, ale są i najcięższe przypadki, gdy lekarze są bezsilni.
Mało który z tych pacjentów zatruł się muchomorem sromotnikowym, wydawało im się, że zbierają kurki, rydze, gąski czy smardze, tymczasem w ich koszykach lądowały śmiertelnie niebezpieczne gatunki. Zanim wybierzecie się do lasu na grzybobranie, prześledźcie naszą galerię, aby upewnić się, że znaleziony grzyb to nie trucizna.

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Materiał oryginalny: Te grzyby mogą zabić. Strzeż się sobowtórów grzybów jadalnych! [PRZEGLĄD] 30.08 - Gazeta Krakowska

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Nie wierzę, że to czytam. Dawno nie widziałam bardziej szkodliwego artykułu.
Panie Przemysławie Malisz - niech Pan to usunie czym prędzej i oszczędzi sobie wstydu, a ludziom zdrowia (albo życia)
G
Gajowy
Litości,parę grzybów na obrazkach jest pomylone, w opisy mi się nawet nie chce
a
aska
w tym artykule o grzybach są rażące błędy merytoryczne To skandal wprowadzac ludzi w blad
M
Marek
Nie mogę uwierzyć w to co zobaczyłem, autor pewnie konsultował się z takim samym baranem jak sam jest
r
ram
Proszę się nie sugerować artykułem - to totalne pogmatwanie dezinformacji, niewiedzy i realiów
M
Marian
Bzdury wypisujecie. Rydz to nie jest pieprznik jadalny. Przy opisie goryczaka jest zdjęcie borowika ponurego. Błędów jest więcej.
M
Mariusz
Pisząc artykuł wagi życie albo śmierć należałoby dokładnie przeczytać co się napisało. W porównaniu kurki do lisówki napisał pan" na zdjęciu po lewej lisówka pomarańczówka" a po lewej zamieszcza pan zdjęcie kurki. Może nikt sie nie da nabrać.
L
Luk
Od kiedy rydz to pieprznik jadalny ?
W
Waldemar
Witam,
Niestety ten artykuł ma dużo błędów. Nie można prezentować materiałów edukacyjnych w taki sposób. Jeśli autor nie zna się na grzybach, to mógł to konsultować...
pozdrawiam,
M
Malek
Przeczytajcie czasem co piszecie.
Dodaj ogłoszenie