Jagody leśne są inaczej nazywane borówkami leśnymi. Jagody to owoce leśne, które kojarzą nam się z latem. Świeże owoce zjemy w lipcu, a sezon na nie trwa bardzo krótko. Zawierają wiele witamin i antyoksydantów. A do tego są pyszne i świetnie nadają się do przetworów, wypieków czy jako przekąska. Jedzenie tych owoców ma pozytywny wpływ na zdrowie oczu ale i układu pokarmowego.
Jagody i ich moc
Ich właściwości wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym czy farmaceutycznym. Wyciąg z jagód ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, to właśnie dlatego mogą one przeciwdziałać procesom starzenia się skóry, a nawet koić podrażniony naskórek czy zamykać rozszerzone naczynka.
Największą zaletą jagód jest zawartość antyoksydantów, czyli związków, których rolą jest ochrona komórek i tkanek przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych. Przeciwutleniacze znajdziemy także w jagodach przetworzonych.
Jagody to także zdrowie naszych oczu. Owoce te wykazują działanie wzmacniające naczynia krwionośne oka, zmniejsza ich przepuszczalności, poprawa mikrokrążenie i obniża ciśnienia śródgałkowego.
Jedzenie jagód jest bardzo wskazane konieczne jest ich dokładne umycie przed spożyciem. To tyczy się wszystkich owoców i warzyw. Spożywanie owoców prosto z krzaka może mieć poważne skutki i doprowadzić do groźnego zatrucia. W naszych polskich lasach jest mnóstwo lisów. Lisy są nosicielami bardzo niebezpiecznego tasiemca bąblowca.
Takie są skutki uboczne jedzenia jagód
Jagody to owoce leśne, które kochamy. Uwielbiamy jagodzianki czy pierogi z jagodami. A przy jakich schorzeniach nie wolno jeść jagód? Szczegóły w galerii poniżej: