
Właściwości zdrowotne malin
Oto lista powodów, dla których warto włączyć maliny do swojej diety. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Działanie przeciwnowotworowe malin
Każdy powinien spożywać maliny ze względu na ich przeciwnowotworowe działanie. Szczególnie skutecznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku oraz wątroby.

Maliny dla cukrzyków
Cukrzycy powinni spożywać regularnie maliny, ponieważ obniżają one poziom cukru we krwi – szczególnie polecane są po zjedzeniu posiłku bogatego w skrobię. Ponadto maliny mają niski indeks glikemiczny.

Maliny na gorączkę
Maliny świetnie radzą sobie z gorączką w przebiegu chorób wirusowych oraz bakteryjnych. Dodatkowo owoce zawierają dużo witaminy C, więc wzmacniają odporność, mają właściwości napotne. Warto je zatem spożywać regularnie w okresie zachorowań na przeziębienia i grypę.