Maliny – ogólna charakterystyka
Maliny to delikatne owoce o przyjemnym, lekko kwaskowym aromacie. W sklepach pojawiają się na początku czerwca, a sezon na nie trwa aż do końca sierpnia. Najpopularniejsze są maliny czerwone, ale znane są też odmiany żółte i czarne. Większość z nich to gatunki wiosenne – te kwitnące na jesień są zdecydowanie rzadziej wybierane.
Maliny – zastosowanie w kuchni
Maliny można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Najprościej jest spożywać je bezpośrednio – wystarczy je umyć i można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Świeże owoce będą doskonałym dodatkiem do owsianek, naleśników, czy lodowych deserów.
Warto jednak wspomnieć, że z malin można zrobić bardzo dobre przetwory. Dzięki nim możemy zajadać się owocami nawet w środku zimy! Popularne są szczególnie soki i dżemy. W dobrych sklepach spożywczych dostaniemy również maliny liofilizowane oraz suszone. Sprawdzają się one szczególnie dobrze przy ubijaniu kremów cukierniczych (nadają pięknego koloru i nie rozwadniają ich), ozdabianiu deserów (zamiast cukru pudru), jak również przy robieniu własnej granoli lub innej śniadaniowej mieszanki (nie rozmiękają w kontakcie z mlekiem).
Czy powinieneś spożywać regularnie maliny? Zobacz naszą galerię i poznaj właściwości zdrowotne tych owoców!
