https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te warzywa i owoce były najbardziej skażone pestycydami w ostatnim roku. One są szczególnie niebezpieczne

Joanna Gólczyńska
Oto warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami w 2024 roku.
Oto warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami w 2024 roku. pixabay
Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG), w trosce o zdrowie konsumentów, co roku publikuje raport, w którym wskazuje tak zwaną "brudną dwunastkę", czyli listę najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Oto na jakie produkty należy teraz uważać.

Environmental Working Group to amerykańska organizacja non-profit, działająca na rzecz dobra publicznego, która od wielu lat publikuje raporty z listą najbardziej skażonych przez pestycydy produktów spożywczych. Ranking tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonane przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration – rządowa agencja Stanów Zjednoczonych zajmująca się kontrolą żywności).

Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce na świecie

Spośród 46 produktów uwzględnionych w analizie, wybrano 12 owoców i warzyw, które zostało najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Znaleziono w nich łącznie aż 209 pestycydów. We wszystkich 12 produktach, 95 procent próbek zawierało pestycydy.

Oto lista warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami na świecie. Szczegóły w galerii:

Wpływ pestycydów na zdrowie

Nieznany jest dokładny wpływ pestycydów na zdrowie człowieka. Podejrzewa się jednak, że mogą mieć one wpływ między innymi na rozwój chorób nowotworowych, szczególnie prostaty oraz płuc. W Unii Europejskiej wprowadzono limity ilości pestycydów, których przekroczenie nakazuje wyeliminowanie serii danego produktu z obrotu w handlu.

Ze względu na to, że odnotowano negatywny wpływ pestycydów na układ nerwowy gryzoni, dopatruje się ich roli w rozwoju chorób neurologicznych w tym choroby Alzheimera, Parkinsona oraz stwardnienia zanikowego bocznego (ALS).

Warzywa i owoce z najmniejszą ilością pestycydów

Równocześnie z publikacją listy warzyw i owoców z największą ilością pestycydów, EWG publikuje raport z listą najmniej skażonych warzyw i owoców. Na liście znalazło się:

  • awokado,

  • kukurydza,

  • ananas,

  • cebula,

  • papaya,

  • groszek mrożony,

  • szparagi,

  • melon miodowy i zwykły,

  • kiwi,

  • kapusta,

  • grzyby,

  • mango,

  • słodkie ziemniaki,

  • marchew.

***

Czytaj w serwisie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska