Environmental Working Group to amerykańska organizacja non-profit, działająca na rzecz dobra publicznego, która od wielu lat publikuje raporty z listą najbardziej skażonych przez pestycydy produktów spożywczych. Ranking tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonane przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration – rządowa agencja Stanów Zjednoczonych zajmująca się kontrolą żywności).
Oto najbardziej toksyczne warzywa i owoce na świecie
Spośród 46 produktów uwzględnionych w analizie, wybrano 12 owoców i warzyw, które zostało najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Znaleziono w nich łącznie aż 209 pestycydów. We wszystkich 12 produktach, 95 procent próbek zawierało pestycydy.
Oto lista warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami na świecie. Szczegóły w galerii:
Wpływ pestycydów na zdrowie
Nieznany jest dokładny wpływ pestycydów na zdrowie człowieka. Podejrzewa się jednak, że mogą mieć one wpływ między innymi na rozwój chorób nowotworowych, szczególnie prostaty oraz płuc. W Unii Europejskiej wprowadzono limity ilości pestycydów, których przekroczenie nakazuje wyeliminowanie serii danego produktu z obrotu w handlu.
Ze względu na to, że odnotowano negatywny wpływ pestycydów na układ nerwowy gryzoni, dopatruje się ich roli w rozwoju chorób neurologicznych w tym choroby Alzheimera, Parkinsona oraz stwardnienia zanikowego bocznego (ALS).
Warzywa i owoce z najmniejszą ilością pestycydów
Równocześnie z publikacją listy warzyw i owoców z największą ilością pestycydów, EWG publikuje raport z listą najmniej skażonych warzyw i owoców. Na liście znalazło się:
awokado,
kukurydza,
ananas,
cebula,
papaya,
groszek mrożony,
szparagi,
melon miodowy i zwykły,
kiwi,
kapusta,
grzyby,
mango,
słodkie ziemniaki,
marchew.
***
Czytaj w serwisie:
