Warzywa skażone pestycydami
Na wiosnę na straganach na rynkach i targowiskach pojawiają się pierwsze krajowe warzywa. Warzywa są zdrowe i niezbędne w naszej diecie, jednak należy mieć świadomość, że niektóre warzywa są zdrowsze od innych.
Pestycydy to środki ochrony roślin stosowane przez rolników, by uchronić rośliny przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Pestycydy są skuteczne, nie zagrażają bezpośrednio naszemu zdrowiu, jednak zjadane w zbyt wysokich stężeniach kumulują się w organizmie i mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Pestycydy mogą powodować:
- nowotwory,
- problemy z rozwojem u płodu i u dzieci,
- zaburzenia układu rozrodczego,
- zaburzenia układu hormonalnego,
- zaburzenia układu odpornościowego,
- zaburzenia układu nerwowego.
Z badań wynika, że aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów.
Te warzywa warzywa ze sklepów są najbardziej toksyczne. Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców
EWG (Enviromental Working Group) co roku publikuje listę 12 warzyw i owoców, które są najbardziej skażone pestycydami. W Brudnej Dwunastce z 2022 znalazło się aż 5 warzyw. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.
ZOBACZ TEŻ: Te produkty zawierają najwięcej substancji rakotwórczych. Są szkodliwe dla zdrowia - mamy listę
