
Od zwykłych, przez smakowe, po oblane polewą - wafle ryżowe są bardzo popularną przekąską, szczególnie dla osób, które chcą poprawić swoje nawyki żywieniowe.
Wafle ryżowe produkowane są z ryżu, dlatego większość ludzi uważa je za zdrową przekąskę. Wafle ryżowe są dość niskokaloryczne i mają niską zawartość sodu. Ta przekąska kojarzona jest jako żywność wspomagająca utratę wagi. Wiele osób dbających o linię chętnie sięga po wafle ryżowe. Osoby, które szukają alternatywy dla chleba, chipsów lub krakersów, często wybierają ciastka ryżowe.
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy jemy wafle ryżowe? Eksperci wymieniają wiele skutków. Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych jedzenia wafli ryżowych.
Wafle ryżowe wydają się łączyć ze zdrowym odżywianiem, jednak czy na pewno są dobre dla organizmu? Jakie mogą być skutki uboczne jedzenia wafli ryżowych? W jaki sposób wafle ryżowe wpływają na organizm? Zobacz teraz szczegóły w naszej galerii >>>>>

WAFLE RYŻOWE MOGĄ ZWIĘKSZYĆ POZIOM CUKRU WE KRWI
Nawet jeśli wybieramy wafle ryżowe bez dodatku cukru, są one wykonane głównie z węglowodanów bez dużej ilości błonnika. Oznacza to, że jeśli nie dodamy źródła białka lub tłuszczu, aby spowolnić ich trawienie, mogą spowodować szybki wzrost poziomu cukru we krwi - wyjaśniają eksperci.

WAFLE RYŻOWE MOGĄ POWODOWAĆ ZAPARCIA
Chociaż pełnoziarniste wafle z brązowego ryżu zawierają trochę błonnika, rafinowane wafle ryżowe z białego ryżu już go nie zawierają. Jeśli dodatkowo nie ma w diecie owoców, warzyw i fasoli, dostarczamy zdecydowanie zbyt mało błonnika.
Badania pokazują, że biały ryż można powiązać z zaparciami.

WAFLE RYŻOWE MOGĄ OBNIŻYĆ POZIOM CHOLESTEROLU
Jeśli wybieramy pełnoziarniste wafle z brązowego ryżu, będziemy spożywać pełne ziarna, które - jak udowodniono - obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Badania pokazują, że w szczególności brązowy ryż poprawia poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc korzystny cholesterol w organizmie. Stanowi również dobre źródło przeciwutleniaczy.
Badania sugerują, że jedzenie brązowego ryżu może być nawet dobrym sposobem leczenia wysokiego poziomu cholesterolu.