
MOŻE POWODOWAĆ NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY PRZY NIEDOBORACH JODU
Jeśli masz niedobór jodu, możesz doświadczyć niedoczynności tarczycy. Kalafior zawiera mnóstwo składników odżywczych, które oferują niesamowite korzyści zdrowotne. Jednak jeden z tych fitoskładników wytwarza cząsteczkę zwaną izotiocyjanianami, która może zakłócać wchłanianie jodu u osób o niskim spożyciu jodu w diecie, zwłaszcza jeśli warzywa kapustne, takie jak kalafior, jedzą w dużych ilościach.
Jednakże, jeśli nie ma niedoboru jodu, ryzyko to nie występuje.

MOŻESZ CZUĆ SIĘ MNIEJ GŁODNY
Kalafiory to świetny składnik na odchudzanie, ponieważ jest to produkt niskowęglowodanowy, niskokaloryczny, niskotłuszczowy i bogaty w błonnik. Błonnik jest kluczowy dla utraty wagi, ponieważ spożywanie go w odpowiednich ilościach wiąże się ze zwiększonym i dłużej trwającym uczuciem sytości.

WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Zjedzenie całej główki kalafiora dostarcza czterokrotnie większej ilości witaminy C niż zalecana.

DOSTARCZA SPORĄ DAWKĘ BŁONNIKA
Kalafior jest naszpikowany błonnikiem, a ten jest oczywiście ważny dla ogólnego stanu zdrowia, a nawet może pomóc w zrzuceniu wagi. Błonnik może nie tylko pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego, ale także może zmniejszyć stan zapalny. Błonnik przyczynia się nawet do zmniejszenia ryzyka raka, cukrzycy, chorób serca i nie tylko. Daje również uczucie sytości na dłużej.