Produkcja jaj w województwie kujawsko-pomorskim wyniosła w 2020 r. 488 351 tysięcy sztuk. Znaczącą większość (92,6 proc.) w naszym województwie i w kraju stanowił drób kurzy, dalej: indyki, kaczki, gęsi, perlice i mniej popularne gołębie, strusie, przepiórki, bażanty.
Branża stale się rozwija, a Polska stała się czołowym producentem drobiu. Eksperci uważają, że tak pozostanie m. in. ze względu na wzrost konsumpcji mięsa drobiowego, a także na charakterystykę chowu, łagodniejszego dla środowiska (mniejsze zużycie wody i mniejsza emisja gazów cieplarnianych).
Kurniki znajdują się w większości gospodarstw. Dostęp do jaj rolnicy mają stały i często są one podstawą ich diety. Przyklaskuje temu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które podkreśla, że jajka są źródłem białka bogatego we wszystkie niezbędne aminokwasy - to tzw. białko wzorcowe. Jajka zawierają witaminy: A, D, B12, B1, B2 i żelazo.
Tak zrobisz krok po kroku makaron w stylu carbonara
Jaja cenione są na całym świecie i często serwowane z makaronem. Związana z naszym regionem Stella Fontana z Rzymu chętnie przyrządza carbonarę. To proste, tanie i szybkie danie. Specjalnie dla Czytelników „Pomorskiej” Stella podaje swój przepis. Można go dopasowywać do tego, co znajdziemy w lodówce, np. Stella podaje carbonarę z parmezanem, tymczasem w oryginale powinien to być pecorino, ser podpuszczkowy z owczego mleka, dojrzewający, twardy i lekko pikantny. Dotyczy to również wędliny. Stella korzysta z pancetty, dojrzewającego boczku wieprzowego z Włoch, a w oryginale jest guanciale, krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle. My możemy zastosować wędzony boczek albo kiełbasę. Jedynie sera nie warto zmieniać, bo parmezan zamieni się w sos i nie będzie się kleił, jak miękkie sery typu edam czy gouda. Jak to zrobić? Zobaczcie w naszej galerii.
Składniki
- 500 g makaronu (długiego, najlepiej spagetti)
- 5 jaj
- 100 g wędliny wędzonej (boczek, podgardle, kiełbasa)
- 100 g parmezanu
- pieprz
- sól
