MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Toruński "gastronomik" jest eko!

MJ
Ewelina Seweryn (na zdj. pierwsza z lewej) z klasy IV uczęstowała gości placuszkami z mąki orkiszowej i gryczanej: - Polecamy dwie wersje: słodką z konfiturą i wytrawną z surówkami z gospodarstwa ekologicznego. Są zdrowe i pyszne, chętnych nie brakuje - mówiła uczennica
Ewelina Seweryn (na zdj. pierwsza z lewej) z klasy IV uczęstowała gości placuszkami z mąki orkiszowej i gryczanej: - Polecamy dwie wersje: słodką z konfiturą i wytrawną z surówkami z gospodarstwa ekologicznego. Są zdrowe i pyszne, chętnych nie brakuje - mówiła uczennica Lech Kamiński
- Żeby zdrowo się odżywiać, wcale nie potrzeba dużego wysiłku - przekonują uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, którzy świętowali wczoraj dzień ekologii.
Zgłoś nauczyciela do plebiscytu "Belfer Roku 2014". Główną nagrodą dla nauczycieli jest wycieczka do Paryża. Zobacz więcej na Pomo
Zgłoś nauczyciela do plebiscytu "Belfer Roku 2014". Główną nagrodą dla nauczycieli jest wycieczka do Paryża. Zobacz więcej na Pomorska.pl/Belfer

Zgłoś nauczyciela do plebiscytu "Belfer Roku 2014". Główną nagrodą dla nauczycieli jest wycieczka do Paryża. Zobacz więcej na Pomorska.pl/Belfer**

Impreza promująca zdrowe odżywianie oraz zachowania przyjazne dla środowiska ma w toruńskim "gastronomiku" kilkunastoletnią tradycję.

Wczoraj przy Osikowej 15 wszyscy chętni mogli poznać smaku ekologicznej kuchni, a także zaopatrzyć się w naturalne produkty, m.in. miody, chleby, suszone grzyby. Przebojem były potrawy regionalne, przygotowane przez uczniów na konkurs, m.in. barszcz, zupa grzybowa, babka ziemniaczana, kaczka pieczona czy czernina.

Najlepsze w kulinarnej rywalizacji okazały się Milena Zglenicka i Agnieszka Malinowska z klasy III d, autorki zupy szczawiowej i pierogów z kaszą i z serem. - Musiałyśmy zdać się na naszą kulinarną intuicję, ponieważ nie znałyśmy tych smaków - mówią laureatki. - Na przygotowanie potraw miałyśmy tylko dwie godziny, ale postanowiłyśmy szczegółowo zadbać o wygląd naszego dania, bo wyznajemy zasadę, że właśnie tą drogą dochodzi się do serca. Oczywiście smak jest bardzo ważny, ale najpierw trzeba sprawić, żeby ktoś skusił się na danie i miał ochotę ten smak poznać.

Jak świeże bułeczki rozchodziły się również placuszki z mąki orkiszowej i gryczanej, pochodzącej z gospodarstwa ekologicznego, posiadającej certyfikat BIO. Przygotowywała je m.in. Ewelina Seweryn z klasy IV u, która zachęcała wszystkich do bycia eko. - Mamy większą wiedzę na temat zdrowej żywności niż przeciętni konsumenci, więc chętnie się nią dzielimy - mówi Ewelina i zachęca wszystkich, by choć od czasu do czasu do czasu sięgnęli po zdrowe produkty. - Jeśli jemy chleb, to najlepiej naturalny, a nie faszerowany chemią. Warto unikać cukru, zwłaszcza że z powodzeniem można go zastąpić miodem.

Czytaj także: Tydzień na fast foodach - jak taką dietę znosi organizm? [wideo]

Magdalena Jaworska, nauczycielka z ZSG-H, podkreśla, że szkoła w szczególny sposób dba o promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. - Podczas dnia ekologii zabrzmiała nawet piosenka Jako jedna z pierwszych szkół wyeliminowaliśmy ze sklepiku niezdrowe jedzenie, a podczas dzisiejszej imprezy zabrzmiała nawet piosenka "Gastronomik jest eko" - mówi nauczycielka. - Dbamy także o regionalne tradycje kulinarne. Uczniowie przygotowują dania według starych, sprawdzonych receptur, co sprawia im wielką frajdę. A w zeszłym roku otrzymaliśmy certyfikat "Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza" za nasz kapuśniak powstający właśnie według takiego babcinego przepisu.

Wczorajszym obchodom dnia ekologii towarzyszyły występy artystyczne uczniów ZSG-H i SP nr 23 oraz koncert Lisy.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska