
Zgłoś nauczyciela do plebiscytu "Belfer Roku 2014". Główną nagrodą dla nauczycieli jest wycieczka do Paryża. Zobacz więcej na Pomorska.pl/Belfer**
Impreza promująca zdrowe odżywianie oraz zachowania przyjazne dla środowiska ma w toruńskim "gastronomiku" kilkunastoletnią tradycję.
Wczoraj przy Osikowej 15 wszyscy chętni mogli poznać smaku ekologicznej kuchni, a także zaopatrzyć się w naturalne produkty, m.in. miody, chleby, suszone grzyby. Przebojem były potrawy regionalne, przygotowane przez uczniów na konkurs, m.in. barszcz, zupa grzybowa, babka ziemniaczana, kaczka pieczona czy czernina.
Najlepsze w kulinarnej rywalizacji okazały się Milena Zglenicka i Agnieszka Malinowska z klasy III d, autorki zupy szczawiowej i pierogów z kaszą i z serem. - Musiałyśmy zdać się na naszą kulinarną intuicję, ponieważ nie znałyśmy tych smaków - mówią laureatki. - Na przygotowanie potraw miałyśmy tylko dwie godziny, ale postanowiłyśmy szczegółowo zadbać o wygląd naszego dania, bo wyznajemy zasadę, że właśnie tą drogą dochodzi się do serca. Oczywiście smak jest bardzo ważny, ale najpierw trzeba sprawić, żeby ktoś skusił się na danie i miał ochotę ten smak poznać.
Jak świeże bułeczki rozchodziły się również placuszki z mąki orkiszowej i gryczanej, pochodzącej z gospodarstwa ekologicznego, posiadającej certyfikat BIO. Przygotowywała je m.in. Ewelina Seweryn z klasy IV u, która zachęcała wszystkich do bycia eko. - Mamy większą wiedzę na temat zdrowej żywności niż przeciętni konsumenci, więc chętnie się nią dzielimy - mówi Ewelina i zachęca wszystkich, by choć od czasu do czasu do czasu sięgnęli po zdrowe produkty. - Jeśli jemy chleb, to najlepiej naturalny, a nie faszerowany chemią. Warto unikać cukru, zwłaszcza że z powodzeniem można go zastąpić miodem.
Czytaj także: Tydzień na fast foodach - jak taką dietę znosi organizm? [wideo]
Magdalena Jaworska, nauczycielka z ZSG-H, podkreśla, że szkoła w szczególny sposób dba o promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. - Podczas dnia ekologii zabrzmiała nawet piosenka Jako jedna z pierwszych szkół wyeliminowaliśmy ze sklepiku niezdrowe jedzenie, a podczas dzisiejszej imprezy zabrzmiała nawet piosenka "Gastronomik jest eko" - mówi nauczycielka. - Dbamy także o regionalne tradycje kulinarne. Uczniowie przygotowują dania według starych, sprawdzonych receptur, co sprawia im wielką frajdę. A w zeszłym roku otrzymaliśmy certyfikat "Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza" za nasz kapuśniak powstający właśnie według takiego babcinego przepisu.
Wczorajszym obchodom dnia ekologii towarzyszyły występy artystyczne uczniów ZSG-H i SP nr 23 oraz koncert Lisy.
Czytaj e-wydanie »