
Najlepsze domowe sposoby na świeże pieczywo
Pieczywo, nawet odpowiednio przechowywane, szybko traci swoją świeżość. Istnieje kilka prostych trików na wydłużenie świeżości chleba i bułek. Poznaj je teraz na kolejnych slajdach i wypróbuj te sposoby w swoim domu >>>>>

Jak przechowywać pieczywo?
Pieczywo często przynosimy do domu w foliowych woreczkach, jednak chleb i bułki nie powinny być w nich przechowywane. Najlepiej do razu wyjąć pieczywo z folii i przełożyć do woreczka z naturalnego materiału, np. lnu, owinąć w ściereczkę lub starą poszewkę na poduszkę. Można też po prostu schować do drewnianego chlebaka. Przechowywanie chleba w folii może spowodować, że zacznie się zbierać wilgoć. Nie zostanie też zapewniony właściwy obieg powietrza. Pozostawienie chleba w folii naraża go na pleśnienie.

Czy trzymać chleb w lodówce?
Niektóre osoby przechowują pieczywo w lodówce, jednak nie jest to dobry sposób - zbyt niska temperatura może spowodować utratę wody w chlebie, a w konsekwencji zmniejszyć walory smakowe. Chleb przechowywany w lodówce szybciej staje się twardy. Aby wydłużyć świeżość pieczywa, należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu.

Trik z jabłkiem na świeże pieczywo
Jeżeli chcemy, aby chleb nie zrobił się gumowaty po kilku godzinach od kupienia, warto obok niego postawić pokrojone jabłko. W chlebaku lub innym miejscu, w którym przechowuje się pieczywo, warto umieścić połówkę jabłka. Sok zawarty w jabłku sprawi, że chleb wolniej czerstwieje. Należy jednak pamiętać, by owoce regularnie wymieniać, aby nie doszło do rozwoju pleśni.