Ciepła i słoneczna pogoda przyspieszyła dojrzewanie truskawek na polowych plantacjach, co przyczyniło się do zwiększenia podaży, a także do obniżenia ceny w stosunku do truskawek oferowanych do niedawna spod tuneli foliowych i szklarni. Te ostatnie 18 maja kosztowały 17-19 złotych za kilogram. Tydzień później cena tych smacznych i wartościowych owoców spadła do 7-10 zł. Niektórzy klienci kupowali po kilka łubianek. Na stoisku rodziny Żaków z Balina (gmina Inowrocław) popyt był tak duży, że potrzebna była dodatkowa dostawa. Na tamtejszej plantacji akurat zbierano owoce.
W ofercie były też krajowe czereśnie po 15-20 zł/kg.
- Zazwyczaj te owoce w sprzedaży pojawiały się na przełomie pierwszej i drugiej dekady czerwca. W tym roku jednak słoneczna wiosna przyczyniła się do szybszego dojrzewania wcześniejszych odmian czereśni - powiedział Janusz Leśniewski z woj. wielkopolskiego, handlującego owocami od lat w Inowrocławiu.
Oto pozostałe ceny: botwinka (pęczek) - 5, burak ćwikłowy - 3, cebula - 3, cebula ze szczypiorem - 3, chrzan - 30, czosnek - 2,50, fasolka szparagowa - 26, kalafior - 3-5-7, kalarepa - 3, kapusta młoda - 4-5, kapusta kiszona - 12, koperek - 2,50, koper - 5, marchew stara - 3, pęczek młodej - 6, pietruszka: korzeń - 8, natka - 2,50, ogórek szklarniowy - 8,50, ogórek kiszony - 8, ogórek małosolny - 20, pomidor - 12-13, pieczarki - 12, rabarbar - 8, rzodkiewka - 2,50, sałata - 4, seler - 8, szparagi - 8-15, szpinak - 10, włoszczyzna - 6-7, ziemniaki - 2-5 (najdroższe młode), gruszka (odmiany konferencja) - 6-8, jabłka - 2,50-4, jagoda kamczacka -40, borówka amerykańska - 39, masło wiejskie - 30 (kg), masło produkcji OSM Cuiavia (kostka) - 6,38-6,80, jogurt naturalny 350 g - 1,75, litr mleka 2 proc. - 3,08, jajko kurze - 0,80-1,20, jajko perliczki - 2.
