Kasza, podpłomyki, smalec z tymiankiem, czy mięsiwo i zupa rybna. Dawne jedzenie nie było aż tak wykwintne. O tym jak jadano - i jak to smakowało - dowiemy się odwiedzając biskupińskie muzeum. Możemy skosztować m.in. potraw kuchni litewskiej czy białoruskiej i dowiedzieć się jak przygotowywano i konserwowano żywność w średniowieczu.
Oprócz jadła podczas festynu, jak zwykle, nie brakuje licznych pokazów. Możemy zobaczyć jak wyrabiano ser kozi, zobaczyć jak wytwarzano mąkę w neolicie, dowiedzieć się jak w przeszłości pozyskiwano miód.
Nie brakuje pokazów orki pradziejowej, czerpania i barwienia papieru, rozpalania ognia za pomocą krzesiwa.
Mocną stroną każdego festiwalu są zespoły muzyczne. W tym roku oprócz stałych bywalców m.in. zespołu "Laiminguo" i "Persival", "Comhlan", po raz pierwszy gości zespół "Remdih".
Tłumy ludzi chętnie obserwują walki wojów.
Festyn potrwa do niedzieli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco