
Tych owoców nie jedz z pestkami! Mogą być groźne dla zdrowia i trujące
Niektóre pestki to bogactwo składników odżywczych. Jednak są też owoce, które zjedzone wraz z pestkami mogą być groźne dla zdrowia a nawet trujące. W najgorszych wypadkach pestki mogą spowodować poważne zatrucia a spożyte w dużych ilościach mogą doprowadzić do śmierci. Na które owoce trzeba szczególnie uważać? Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>

Czy czereśnie można jeść z pestkami?
CZEREŚNIE
Czereśnie są jednymi z najzdrowszych owoców. Zawierają takie witaminy, jak A, C, K, B6, E, tiaminę, kwas foliowy, ryboflawinę czy niacynę. Jednak wiele osób nie wiem, że pestki czereśni są trujące! Znajduje się w nich bowiem amigdalina, która w wyniku rozkładu w przewodzie pokarmowym przekształca się w cyjanowodór, czyli silnie toksyczną substancję.
Przyjęta w dużych dawkach, amigdalina może powodować zawroty głowy czy drgawki a w skrajnych przypadkach nawet utratę przytomności. JEDZĄC CZEREŚNIE NALEŻY WYPLUWAĆ PESTKI! Zjedzenie kilku pestek czereśni powoduje niepokojące objawy, jak ból brzucha czy niestrawność. Gorszymi objawami po spożyciu nadmiaru pestek czereśni są wymioty, zawroty głowy, nudności. Po zjedzeniu zbyt wielu pestek czereśni może dojść do zaburzeń świadomości, utraty przytomności, a nawet do śmierci.

Czy jabłka można jeść z pestkami?
JABŁKA
Kilka pestek jabłek nam nie zaszkodzi. Niemniej warto pamiętać, że w większej ilości mogą być szkodliwe dla zdrowia. Pestki jabłek spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.
Po zjedzeniu dużej ilości pestek jabłka możemy spodziewać się bólu głowy i żołądka, zawrotów, nudności czy wymiotów. Spożywając znaczne ilości pestek z jabłek narażamy się na poważniejsze dolegliwości jak niewydolność serca oraz płuc, co może doprowadzić do śmierci.

Czy wiśnie można jeść z pestkami?
WIŚNIE
Pestki wiśni spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Zatrucie pestkami wiśni może objawić się również nudnościami i wymiotami. W skrajnych przypadkach, przy zjedzeniu dużej ilości pestek, występują zaburzenia oddychania, przyspieszenie rytmu serca, a nawet śmierć.
W pestkach wiśni występuje amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.