Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tyle kosztują ciasta i inne specjały na Wielkanoc od Magdy Gessler - mazurek, sernik, tort, żurek

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
W lokalach Magdy Gessler przygotowywane są oferty sezonowe. Jest już menu na Wielkanoc 2024. Zobacz ile kosztuje żurek, sernik czy śledzie „od gwiazdy”.
W lokalach Magdy Gessler przygotowywane są oferty sezonowe. Jest już menu na Wielkanoc 2024. Zobacz ile kosztuje żurek, sernik czy śledzie „od gwiazdy”. Polska Press/Sylwia Dąbrowa
Coraz chętniej korzystamy z usług cateringowych na święta. Wielkanocne oferty mają restauracje i cukiernie. Przygotowała ją też Magda Gessler. Sprawdzamy ile kosztują specjały od znanej restauratorki. Niektóre ceny są zbliżone do "normalnych", ale są też takie, które szokują.

Spis treści

Magda Gessler to ceniona restauratorka, znana z telewizyjnych programów, m. in. "Kuchenne Rewolucje" czy "MasterChef". Jest właścicielką lub współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Maluje i pisze.

Magda Gessler – pochodzenie, rodzina

Magdalena Daria Gessler (z domu Ikonowicz) urodziła się 10 lipca 1953 w Komorowie. Jest córką Mirosława Ikonowicza (byłego korespondenta Polskiej Agencji Prasowej, pochodził z Wileńszczyzny, jego matka miała pochodzenie włoskie, a rodzina ojca wywodziła się z Bałkanów). Jej matką była Olga z domu Łucek (zm. 2001, pracowała jako reżyserka dźwięku w Polskim Radiu, miała pochodzenie rosyjskie). Ma młodszego brata Piotra, który jest politykiem, prawnikiem i dziennikarzem. Jej ojcem chrzestnym był znany reportażysta Ryszard Kapuściński (zm. 2007), który był przyjacielem rodziny.

Ze względu na słaby stan zdrowia matki, Magda po narodzinach trafiła pod opiekę dziadków - cukierników Ireny i Leona Łucków, którzy mieszkali w Komorowie. Później zamieszkała z rodziną na warszawskim Muranowie. W latach 1956–1959 mieszkała w Sofii i w latach 1963–1967 w Hawanie, co było związane z pracą ojca.

Związki Magdy Gessler

20 maja 1982 poślubiła Volkharta Müllera, który był korespondentem tygodnika „Der Spiegel” w Madrycie. Doczekali się syna Tadeusz (ur. 13 sierpnia 1983) oraz córki Anny (była wcześniakiem, zmarła 2 tygodnie po narodzinach). Volkhart zmarł pięć lat po ślubie. W 1995 roku Magda wyszła za Piotra Gesslera, syna warszawskiego restauratora Zbigniewa Gesslera. Ich córką jest Aleksandra Lara (ur. 19 września 1989). Rozstali się w 1998 roku. Magda Gessler była w związku z Mariuszem Diakowskim i Piotrem Adamczykiem. Wzięła ślub ekumeniczny z Waldemarem Kozerawskim, lekarzem mieszkającym w Toronto.
Mieszka w podwarszawskich Łomiankach. Deklaruje wyznanie prawosławne.

Magda Gessler - wykształcenie

Dwa lata uczyła się w IX Liceum Ogólnokształcącym im. Klementyny Hoffmanowej w Warszawie, ale jest absolwentką XXII Liceum Ogólnokształcącego im. Jose Marti w Warszawie. Skończyła studia malarskie w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda w Madrycie. Biegle mówi w języku hiszpańskim. Zna też język: włoski, portugalski, niemiecki, rosyjski i angielski.

Praca zawodowa Magdy Gessler

Przez rok pracowała w archiwum Galerii Arsenał. Pierwszą wystawę malarską zaprezentowała w trakcie studiów, w Klubie Prasy Zagranicznej przy La Castellana. Dorabiała jako opiekunka do dzieci, tłumaczka i menedżerka w restauracji Tijo Pepe.
W latach 80. prowadziła w Madrycie firmę cateringową. Zajęła się przygotowywaniem dań na przyjęciach dla hiszpańskich dygnitarzy i członków dworu królewskiego. Prowadziła autorskie warsztaty w Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej.

Restauracje Magdy Gessler

Pierwszą restaurację „W Ogrodzie” otworzyła w 1989 razem z Adamem i Piotrem Gesslerami w pałacu Zamoyskich przy ul. Foksal w Warszawie. Kolejna była restauracja „Trębacka” w Warszawie. Po podziale rodzinnej firmy w 1991, ona i Piotr Gessler otworzyli restaurację „U Fukiera” na Rynku Starego Miasta w Warszawie. Na warszawskiej starówce ma też restaurację „Polka”. Pod taką samą nazwą działa jej knajpa w łódzkiej Manufakturze. Z Mariuszem Diakowskim w 2001 otworzyła restaurację „Zielnik”. Ma także lokal „Słodki...Słony” i restaurację „AleGloria” w Warszawie. Hucznie otwierała też Santo Porto w Gdyni, ale lokal został zamknięty.

Oferta wielkanocna Magdy Gessler

W lokalach Magdy Gessler przygotowywane są oferty sezonowe. Jest już menu na Wielkanoc 2024. Zobacz ile kosztuje żurek, sernik czy śledzie „od gwiazdy”.

Książki Magdy Gessler

Na koncie ma trzy książki kucharskie: „Kuchnia moja pasja” (2005), „Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie” (2007) i „Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler” (2012). Pisała też felietony kulinarne dla „Wprost” i „Newsweeka”. W 2021 wydała autobiografię „Magda”.

Kariera telewizyjna Magdy Gessler

Związana z telewizją TVN. Od 2010 roku prowadzi program „Kuchenne rewolucje”. Od 2012 jest jurorką programu „MasterChef”. Była też seria programu „Święta z Gesslerami”. Pojawiła się w kilku odcinkach programu „MasterChef Junior”. Była prowadzącą programy stacji Food Network („Sexy kuchnia Magdy Gessler” i „Odkrycia Magdy Gessler”). Wystąpiła gościnnie w serialach „Niania” i „Na Wspólnej”. Użyczyła głosu żółwicy Magdzie w filmie animowanym „Mniam!”. Pojawiła się w reality show „Starsza pani musi fiknąć i „Big Brother”, programie Lego Masters.

Nagrody Magdy Gessler

Za promocję polskich produktów 16 grudnia 2010 została wyróżniona certyfikatem przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Artura Ławniczaka. Miała kilka nominacji do „Telekamer”. Zdobyła ją w 2012 roku. Ma na koncie Wiktora 2010 i Plejadę Top Ten 2013.

Czytaj w serwisie

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska